Evropski parlament u oktobru o novom komesaru, neizvesna potvrda za Tročanjija

Izvor: RTS, 20.Sep.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament u oktobru o novom komesaru, neizvesna potvrda za Tročanjija

Evropski parlament trebalo bi da 1. oktobra odluči o kandidaturi Lasla Tročanjija za komesara za proširenje i susedstvo. U Briselu očekuju burnu raspravu tokom saslušanja u spoljnopolitičkom odboru, uz ocenu da potvrda za Tročanjija nije izvesna.
Izvori u EU navode da je opis posla koji je u programskom pismu Ursula Fon der Lajen poslala Tročanjiju znatno povoljniji za Balkan od onog koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre pet godina dobio Johanes Han, ali da je važno i ko će preuzeti ovaj resor.

Mađarski kandidat za komesara će 1. oktobra na saslušanju u Evropskom parlamentu predstaviti svoj program i odgovarati na pitanja poslanika, koji bi zatim trebalo da odluče o zelenom svetlu za novog komesara.
Čak šest od ukupno 26 predloženih komesara suočava se sa rizikom da ne dobije zeleno svetlo na saslušanjima u Evropskom parlamentu, zbog kontroverzi koje ih prate.
U slučaju odbijanja, zemlje članice moraće da predlože novog kandidata.
Mnogi u Briselu smatraju da je Tročanji jedan od kandidata koje bi mogao da odbaci Evropski parlament, između ostalog zato što je bio ministar pravde Mađarske upravo u periodu kada su evropske institucije pokrenule proceduru protiv Budimpešte zbog problema u vladavini prava.
Kritičari kandidature Tročanjija tvrde da on nema potreban kredibilitet da bi insistirao na principu vladavine prava u zemljama kandidatima na Balkanu. Poslanica iz grupe Socijalista i socijaldemokrata Tanja Fajon najavila je da neće glasati za Tročanjija zbog njegove uloge u mađarskoj vladi.
"Tročanji je bio arhitekta izgradnje neliberalne države u Mađarskoj. Bio je ministar pravosuđa u vladi premijera Orbana koja je dovela do toga da smo u Evropskom parlamentu i komisiji pokrenuli postupak iz člana 7 protiv Mađarske. On ne može biti odgovoran za proširenje na zemlje Zapadnog Balkana", navodi Fajonova.
S druge strane, Tročanjijev kolega iz partije Fides i poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli veruje da je mađarski komesar za proširenje dobra vest za Srbiju i Balkan, jer dolazi iz zemlje koja je najglasniji zagovornik bržeg prijema u EU.
"Mislim da njegova biografija i stručna pozadina profesora prava, člana Venecijanske komisije, ambasadora u Belgiji i Francuskoj i ministra pravde – sve to zajedno čini jedan paket koji će pomoći bržem procesu proširenja."
Analitičar Saveta za demokratizaciju Tobi Vogel smatra da imena nekih od pominjanih kandidata za komesara za proširenje pokazuju da se ovaj resor u Briselu često ne shvata dovoljno ozbiljno, uprkos značaju koji ima za budućnost Evrope.
"Iako je Tročanji neprihvatljiv kao kandidat, ne treba se isključivo fokusirati na ličnosti, već pre svega na politiku i strategiju. Mislim da je minimum očekivanja od novog komesara, ko god to bio, da jasno i javno prihvati strategiju za Zapadni Balkan same Evropske komisije, donetu februara prošle godine, koja stavlja vladavinu prava u centar razgovora i koja je vrlo čvrsta po tim pitanjima", rekao je Vogel.
Za Zapadni Balkan pozitivniji opis posla 
Izvori u EU navode da je Ursula Fon der Lajen napravila mnogo ambiciozniji i za Zapadni Balkan pozitivniji opis posla budućeg komesara za proširenje nego što je to bio slučaj kada je Johanes Han pre pet godina preuzimao dužnost i da se on u dobroj meri oslanja upravo na strategiju Evropske komisije za Balkan.
U pismu o misiji koje je dobio Han stajalo je samo da za vreme njegovog mandata neće biti novog proširenja, jer se EU nalazi u fazi konsolidacije. Ovog puta, predsednica komisije jasno govori o članstvu Zapadnog Balkana u EU i traži od nadležnog komesara da radi na ubrzavanju reformi u oblasti vladavine prava, ekonomskog razvoja i javne uprave, kao i na rešavanju sporova u regionu.
Osim toga, u pismu je napravljena razlika između Turske i Zapadnog Balkana, koji nisu svrstani u istu kategoriju, što je važan signal prema zemljama članicama, navode evropski izvori u Briselu. Važan signal biće i to ko će na kraju dobiti resor proširenja u novoj Evropskoj komisiji, što će biti jasnije posle saslušanja 1. oktobra.
Konačna odluka će zavisiti i od odnosa snaga i političkih pogodbi između vodećih političkih grupa u Evropskom parlamentu, ali i od nastupa samog Tročanjija tokom tročasovnog saslušanja pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.
"Presudan bi mogao da bude stav poslanika Evropskih narodnih stranaka, koji će verovatno biti kritični prema Tročanjiju, ali bi na kraju ipak mogli da odluče da ne glasaju protiv njega, zbog šire ravnoteže između političkih grupa u sastavu nove Evropske komisije", navodi izvor iz Evropskog parlamenta. Saslušanja svih kandidata za komesare biće održana između 30. septembra i 8. oktobra, a o novoj komisiji u celini Evropski parlament glasaće 23. oktobra. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.