Lajen: Dogovorili smo ogromnu EU finansijsku vatrenu moć

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2020, 12:25

Lajen: Dogovorili smo ogromnu EU finansijsku "vatrenu moć"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u obraćanju Evropskom parlamentu ocenila da su prilikom usaglašavanja dogovora o budžetu i fondu za oporavak EU donete i "bolne odluke", koje se odnose na rezove u nekim programima, ali je pozvala da se sagleda "šira slika" koja, prema njenim rečima, predstavlja "ogromnu i do tada neviđenu finansijsku vatrenu snagu EU od 1,824 milijarde evra".

"Sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imamo šansu da postignemo nešto istorijsko za Evropu. Pritisak krize otvorio je vrata koja su dugo bila zatvorena. Koliko je tužna prilika, ovo je prilika i za Evropu, za našu zajednicu. Fond za oporavak je sjajan znak solidarnosti i pomoći će zaceljenju rana i našem spajanju. Ovaj put zajedno snosimo težinu odgovornosti za sudbinu Evrope i buduće mogućnosti naše dece", poručila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je u predstavljanju dogovora koji su lideri EU postigli početkom nedelje nakon pet dana samita u Briselu ocenila da je u pitanju "ogromno dostignuće" i "investicija u EU budućnost".

"Verujem da fond za oporavak može biti jedan od najvećih podsticaja za investicije i reforme napravljen bilo gde u svetu, a tiče se ulaganja u 5G mrežu, infrastrukturu, digitalizaciju industrije, obnovljive izvore energije, održivi transport, energetski efikasne zgrade. Ovako se borimo protiv klimatskih promena i modernizujemo se", kaže fon der Lajen.

Ona je pohvalila i sporazum o novim sopstvenim resursima EU naglasivši da je u pitanju "ogroman i istorijski korak za EU".

Predsednica Komisije je ukazala i na činjenicu da je usvojen predlogu povezivanja vladavine prava u državama članicama sa finansijskim izdvajanjima iz zajedničkog fondova za oporavak EU.

Da bi zajednički EU budžet za period od 2021 do 2027. godine koji su dogovorili EU lideri stupio na snagu, on mora biti podržan i u Evropskom parlamentu, gde su političke grupe već najavile zahteve za promenama u načinu na koji su sektorski podeljena sredstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kako će članice EU potrošiti pomoć od 750 milijardi evra: Komisija je iznela plan, ali VLADE DRŽAVA "VODE RAT" i imaju dva cilja

Izvor: Blic, 24.Jul.2020, 08:11

Tokom prethodnih dana lideri Evropske unije postigli su dogovor na sastanku u Briselu o fondu za oporavak pandemije od korona virusa u iznosu od 750 milijardi evra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.