Evropski fondovi čekaju projekte

Izvor: RTS, 06.Mar.2012, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski fondovi čekaju projekte

Status kandidata donosi Srbiji veći priliv sredstava iѕ budžeta Evropske unije, ali od 2014. godine, poručuju iz Kancelarije za evropske integracije. Srbija će moći da koristi novac namenjen projektima u oblasti mera za zapošljavanje ili poljoprivrede.

Srbija je do sada dobijala 200 miliona evra godišnje iz fondova EU, a povećanje sredstava mogla da očekuje u okviru sledećeg budžeta Unije, kaže Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i koordinator za fondove EU.

"Povećanje sredstava može da se očekuje od 2014. godine i već je tu namenjeno 2,6 milijardi evra više sredstava za sve države kandidate i potencijalne kandidate", rekao je Mirić u Jutarnjem programu RTS-a.

Mirić objašnjava da u kratkoročnom periodu nema više sredstava namenjenih Srbiji koja je dobila status kandidata za člana EU i drugim državama Zapadnog Balkana, jer je budžet EU već isplaniran za period do kraja 2013. godine.

Ognjen Mirić naglašava da sam status kandidata donosi novinu u pogledu mogućnosti korišćenja tih sredstava, jer dosad Srbija nije mogla da koristi projekte u oblasti mera za zapošljavanje ili one namenjene poljoprivredi, a da sada stiče i tu mogućnost.

"U praksi bi to značilo da jedan poljoprivredni proizvođač obezbedi sebi opremu za, recimo, preradu, obradu, distribuciju voća i povrća ili da obezbedi opremu ili rekonstrukciju objekata gde se proizvodi mleko", rekao je Mirić.

Upitan o sredstvima iz fondova EU od 1,4 milijarde evra namenjenih za period od 2007. do 2013. godine, Mirić je odgovorio da je u okviru komponente tranzicije i podrške institucijama odobreno oko 130 projekata.

U okviru druge komponente prekogranične saradnje odobreno je oko 330 projekata, rekao je Mirić i dodao da je reč o ugovorenom ukupnom iznosu od oko 800 miliona evra i da su to višegodišnji projekti koji će se realizovati do 2015. godine.

Mirić je rekao da predstoji faza u korišćenju tih sredstava koja podrazumeva prenošenje nadležnosti sa EU na Vladu Srbije u poslovima koji obuhvataju javne nabavke, plaćanja i kontrolu trošenja sredstava.

Planirano je da taj sistem bude akreditovan od EU do kraja ove godine, ali je zbog parlamentarnih izbora realno da to bude tokom naredne godine, napominje Mirić.

Od Srbije se, kako navodi, očekuje da sankcioniše utvrđene slučajeve korupcije i da su sa tim povezane i privatizacije pojedinih preduzeća i javne nabavke, a da postoji i zahtev da Srbija reformiše obrazovanje tako da ga uskladi sa potrebama tržišta rada.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.