Izvor: N1 televizija, 30.Avg.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski farmeri sele "useve" u Portugal, na obale Alkueve

Zbog sve većeg straha od suša, kakve su pogodile Kaliforniju, veliki broj evropskih farmera svoj posao premešta u delove koji su dobro navodnjeni, u blizinama velikih jezera.

Izvor: N1/ Reuters

U Portugalu su napravili najveće veštačko jezero u Evropskoj uniji. Alkueva je veličine Los Anđelesa, i oblast oko njega, privlači sve veći broj investitora. Evropski proizvođači voća, španski proizvođači maslinovog ulja, farmeri i mnogi drugi upravo su tu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << premestili svoj posao.

Hose Dariuš Leal da Kosta, posadio je svoje prve bademe u sunčanoj vodenoj oazi u Portugalu. Nakon velikih suša u Kaliforniji i problema sa kojim su se susreli tamošnji uzgajivači badema, odlučio je da ne rizikuje.

"Ovde u Portugalu imamo takozvani Alkueva vodeni projekat koji mi je mnogo olakšao posao. Naime, omogućena mi je dovoljna količina vode za navodnjavanje, pa ne moram da brinem o suši i o riziku da ostanem bez prinosa, što je bio slučaj sa proizvođačima u Kaliforniji", kaže.

Projekat vredan pet milijardi evra, na reci Gvadijani, koja se nalazi na granici sa Španijom, započet je pre dve decenije sa ciljem da oživi taj region. Sada je u punom zamahu i država planira proširenje navodnjenih površina za 40 odsto.

"Alkueva je projekat borbe protiv dezertifikacije, isušivanja tla. Omogućava nam da imamo stalne useve, da tlo održavamo vlažnim, samim tim i vazduh. I da sprečimo potencijalne suše. Plan je proširenje projekta u narednih nekoliko godina", navodi direktor projekta Hose Pedro Salema.

On tvrdi da je država već raspisala javne ponude za proširenje ovog područja, te da se očekuje da će se projekat pokrenuti ove godine, a da će biti završena do 2022.

Strani investitori već rade na oko 25 hiljada hektara navodnjene površine koja je u upotrebi, ulažući tako oko 250 miliona evra u useve i opremu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.