Evropske zemlje se ograđuju od Francuske

Izvor: Politika, 11.Mar.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske zemlje se ograđuju od Francuske

BRISEL – Više evropskih zemalja uključujući Nemačku, Luksemburg i Belgiju ogradilo se danas od Francuske koja je priznala libijski opozicioni Prelazni nacionalni savet i zalaže se za „ciljane napade”.

Libijski lider Moamer „Gadafi mora da zna da međunarodna zajednica zahteva njegovu ostavku”, ali „mislim da je Evropljanima pametno da odluke donose na sastanku, a ne dan ranije”, izjavio je novinarima u Briselu luksemburški premijer Žan-Klod Junker uoči samita >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU.

Francuska je juče kao prva zemlja priznala opozicioni Prelazni nacionalni savet, a predsednik Nikola Sarkozi će, prema najavama iz Pariza, danas predložiti liderima EU „ciljane vazdušne napade” na Libiju.

Novi nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer izrazio je na sastanku sa kolegama iz NATO koji se danas završava u Briselu, skeptičnost po pitanju vojne akcije u Libiji kako bi se pomoglo pobunjenicima.

„Ne treba da srljamo u nešto što ne bismo mogli da završimo. Ne treba da mašemo pretnjama koje ne bismo mogli da sprovedemo”, rekao je nemački ministar i ocenio da je prioritet humanitarna pomoć Libiji i da „još nije došlo vreme za NATO”.

Belgijski premijer Iv Leterm je izrazio žaljenje što se Francuska nije konsultovala sa partnerima po pitanju priznavanja Prelaznog nacionalnog saveta ili vojne opcije.

„Neophodno je da imamo zajednički stav kako bismo imali veći kredibilitet za spoljno delovanje Evropske unije”, rekao je Leterm novinarima uoči samita EU.

Leterm smatra da je bolje imati usklađene stavove i dodao da svaka vojna intervencija treba da bude „sa mandatom UN, na usklađen način” i uz „izvesnu podršku Arapske lige”.

Lideri EU će nakon vanrednog sastanka o Libiji usvojiti zajedničku izjavu u čijem nacrtu, kako javlja agencija Frans pres, piše da Gadafi „mora odmah da ode sa vlasti”.

U nacrtu tog teksta koji je podložan izmenama, lideri EU podržavaju „nastavak priprema saveznika u NATO i ostalih partnera kako bi bili spremni da pruže pomoć” uključujući i uvođenjem „zone zabrane leta”.

Evropska unija, prema nacrtu teksta, izražava „spremnost da razgovara sa novim libijskim vlastima” kako bi pomogla obnovi zemlje.

Lideri EU će danas razgovarati i o pružanju humanitarne pomoći regionu pošto je, prema podacima UN, više od 250.000 ljudi od sredine februara pobeglo iz Libije.

Evropljani takođe treba da se pripreme za talas migranata, a posebno su na udaru Italija i Malta.

Beta-AFP

objavljeno: 11.03.2011.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.