Evropske integracije: Izvještaj o napretku i u Banjaluci

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske integracije: Izvještaj o napretku i u Banjaluci

BANJALUKA - Izvještaj o napretku EU biće predstavljen u Banjaluci naredne sedmice, potvrđeno je u Delegaciji EU u Sarajevu.

Kako su nam objasnili, izvještaj u administrativnom centru RS nije predstavljen ranije zbog obaveza koje je šef Delegacije EU u našoj zemlji, ambasador Lars Gunar Vigemark, imao u proteklom periodu.

Ovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prvi put otkad se izvještaji objavljuju u zadnjih nekoliko godina da izvještaj nije paralelno bio predstavljen u Banjaluci i Sarajevu.

Podsjećamo, obično je izvještaj u Sarajevu predstavljao šef Delegacije EU, odnosno Peter Sorensen ili Lars Gunar Vigemark, dok je u Banjaluci izvještaj predstavljao njegov zamjenik Renco Davidi. Nekoliko puta je izvještaj predstavljan dan nakon Sarajeva, kada bi u Banjaluku dolazio tadašnji šef Delegacije Sorensen. Izvještaji su formalno predstavljani Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, i Željki Cvijanović, predsjedniku Vlade RS.

Kako smo nezvanično saznali, nekoliko puta je bilo pokušavano usaglašavanje termina, ali do toga nije došlo jer je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, bila van zemlje. Svi u Delegaciji su decidno negirali da postoje bilo kakvi "šumovi" u saradnji između Delegacije i vlasti RS zbog najavljenog raspisivanja referenduma o pravosuđu i odlukama visokih predstavnika.

Jedan od naših sagovornika i dobro upućeni visoki diplomata u službi u BiH, kojeg smo zamolili za "insajdersku" informaciju, rekao je da ne zna za razloge zašto izvještaj nije predstavljan u Banjaluci, ali da je inače neobično da EU izvještaje o napretku predstavlja poddržavnim strukturama. Rekao je da je, dok njegova zemlja nije bila u EU, izvještaje dobijala samo centralna vlada, a ne i regioni.

Drugi visoki diplomatski izvor nam je rekao da ne vjeruje u bilo kakve probleme u saradnji sa vlastima RS i da je očigledno da EU pridaje pažnju entitetima s obzirom na to da smatra da je važno da izvještaji formalno budu predstavljani i njihovim vladama.

Dodao je da bi za dosadašnje nepredstavljanje izvještaja u Banjaluci mogao biti samo tehnički razlog.

Podsjećamo, prilikom predstavljanja izvještaja u Sarajevu istaknuto je da je ovo najbolji izvještaj do sada najviše radi usaglašavanja strana o provođenju Reformske agende, ali, ipak, nije bio bez mana.

Kada se radi o RS, u izvještaju je navedeno da je odluka o referendumu protivna pismenoj izjavi o evropskim integracijama koju je usvojila Narodna skupština RS, a zabrinutost je iskazana i zbog zakonskih prijedloga o ograničavanju građanskih sloboda na internetu i policijskog upada u portal Klix povodom policijskih radnji u RS

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.