U Briselu drama zbog Makedonije, ostavka Zaeva lebdi u vazduhu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Briselu drama zbog Makedonije, ostavka Zaeva lebdi u vazduhu

Lideri EU prekinuli su rano jutros razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra. Italijanska novinska agencija Ansa objavila je, pozivajući se na diplomatske izvore Evropske unije u Briselu, da je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo ostavku, ali je portparol vlade Muhamed Hodža to demantovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Net.pres.

Hodža je rekao da su upoznati sa informacijom koju je objavila Ansa, ali je nije potvrdio, rekavši da Zaev sada ima niz važnih razgovora.

"Premijer ima konsultacije sa različitim ličnostima na raznim nivoima, a ako bude nekih novosti podrazumeva se da će mediji i javnosti biti obavešteni", rekao je Hodža.

Kako Sputnjik nezvanično saznaje, Zaev je kovertirao ostavku i o tome obavestio strane ambasade. Trenutno su u toku konsultacije parlamentarnih stranaka u Makedoniji. Zaev traži raspisivanje vanrednih izbora zato što nije ispunio predizborno obećanje da će otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

Makedonski mediji danas su objavili da je bugarski premijer Bojko Borisov savetovao Zaeva da ne podnosi ostavku zbog toga što Evropska unija nije odobrila početak pregovora sa Severnom Makedonijom.

Albanija i Severna Makedonija očekivale su da na samitu EU dobiju zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali Evropska komisija insistirala je da budu ispunjeni svi kriterijumi, prenosi AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da odobri ijednoj novoj državi da pristupi u EU dok se procedure proširenja ne unaprede, dok se Holandija protivila kandidaturi Albanije.

"Nismo napravili zaključak o tome danas, ali sutra ćemo nastaviti da raspravljamo o tome", izjavila je finski premijer Anti Rine, čija država trenutno predsedava EU.

Upitan o šansi da se pronađe kompromis, on je kazao da nije siguran da je to moguće, ali da se nada da je moguće postići sporazum.

Junker: Napravljena je istorijska greška

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je neotvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom "istorijska greška".

"Ovde se nije radio o tome da li su zemlje spremne da uđu u EU, nego da li su kandidati ispunili uslove za početak pregovora. Mnoge zemlje su mislile da nije bilo te spremnosti. Ja mislim da je to istorijska greška", rekao je Junker.

Upitan da li ovakva odluka EU znači i "kraj proširenja" i kakve bi to posledice moglo da ima, on je upozorio da je u pitanju kredibilitet EU.

"Ako je ovo kraj proširenja, moraćemo da se suočimo sa oštrim kritikama, jer smo ohrabrivali te zemlje, pomagali im i posećivali ih i davali javna obećanja. Ako želimo da nas poštuju, moramo da održimo naša obećanja", zaključio je odlazeći predsednik Evropske komisije.

Han: Koliko smo ozbiljni u EU integraciji Zapadnog Balkana?

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han kaže da je razočaravajuća činjenica da EU lideri nisu održali svoju reč i otvorile pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Zemlje članice sada moraju da se izjasne koliko su ozbiljne u svojoj posvećenosti EU integraciji Zapadnog Balkan", poručio je Han na svom Tviter nalogu.

On je ocenio da u pitanju "trenutka slave" za EU.

"Odbijanje da se prizna dokazani napredak imaće negativne posledice, uključujući i rizik destabilizacije Zapadnog Balkana sa punim uticajem na EU", zaključio je Han u svom tvitu povodom rasprave o proširenju EU koja se više od šest sati vodila u Evropskom savetu i završila bez zaključaka.

Tusk: Uradili ste svoj posao, ali mi nismo

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže su i Severna Makedonija i Albanija spremne da otvore pristupne pregovore sa EU, ali da za to nisu spremne neke od zemalja članica Unije.

"Obe zemlje su spremne i imaju pravo da počnu pristupne pregovore već danas. Nažalost, nisu spremne neke zemlje članice. Zato nismo došli do dogovora. Mislim da je to greška", ocenio je Tusk.

Na kraju dvodnevnog samita u Briselu i maratonskih razgovora o politici proširenja, EU lideri su uspeli da se usaglase samo oko jedne rečenice, a to je da će se na to pitanje "vratiti pred samit EU - Zapadni Balkan", koji je planiran za maj 2020. godine.

Predsednik Evropskog saveta, vidno razočaran neuspehom postizanja jedinstvenog dogovora poručio je "albanskim i makedonskim prijateljima da ne odustaju".

On je ocenio da je EU kompleksan politički entitet kome je nekada potrebno mnogo vremena da donese odluku.

"Vi ste uradili svoj deo posla, mi svoj nismo. Verujem, bez svake sumnje, da ćete jednog dana postati punopravne članice EU", zaključio je Tusk.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU bez dogovora o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Okt.2019

BRISEL - Lideri EU prekinuli su rano jutros razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.