Evropska noć istraživača biće organizovana i u šest gradova Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropska noć istraživača" biće organizovana i u šest gradova Vojvodine

U više od 370 evropskih gradova i čak 29 gradova Srbije poslednjeg petka ovog meseca, 27. septembra, biće održana "Evropska noć istraživača", najveća naučna zabava u Evropi – najavljeno je danas u EU info centru u Beogradu. U pojedinim gradovima Srbije program će biti nastavljen i u subotu, 28., od 16 do 20 časova.

"Programi, eksperimenti i predavanja imaju za cilj promociju nauke, udaljavajući stavove o škakljivim temama kakve su vakcinacija, ili 5G mreže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od predrasuda, i približavajući ih nauci. Posetioci jednako dobro reaguju na sve ponuđene sadržaje, što pokazuje da glad za naukom postoji, samo joj treba prići na pravi način", kaže programska koordinatorka projekta "ReConNect", "Noći istraživača" za Vojvodinu, Tijana Prodanović.

"Uvek uzmemo te teme koje su škakljive (o radioaktivnosti) i pričamo o tome, baš zato da damo priliku ljudima u jednom neformalnom okruženju, direktno, uživo, sa živim naučnikom da pričaju o tome i postave sva pitanja koja ih zanimaju i vidim da se to menja. Primećujemo da se podiže ta svest o nauci", objašnjava Prodanović.

"Noć istraživača je retka interaktivna prilika da se mlađi posetioci, u kontaktu sa istraživačima upoznaju sa time koje su im mogućnosti da karijeru nastave u tom pravcu. Posetioci najbolje reaguju na interaktivne programe", kaže PR manifestacije, Zorana Minčić.

"Sve to u okviru jedne bitne teme "Noći istraživača", a to je da skinemo tu neku auru nedodirljivosti sa naučnika, istraživača. Oni su zapravo vrlo slični vama, meni i gledaocima", kaže Minčić.

U okviru "Noći istraživača", "Međunarodna astronomska unija" dala je ove godine priliku Srbiji da da ime jednoj vansolarnoj planeti.

Zorana Minčić kaže: " Glasanje je vršeno u školama širom Srbije i biće vrlo uzbudljivo da vidimo kako će se ta planeta zvati, a imam dojavu da nije Novak Đoković, tako da – videćemo."

"Noć istraživača" je finansijski podržana programom "Horizon 2020", Evropske Unije" i potprogramom "Marija Sklodovska Kiri" koji je posvećen razvoju istraživačke delatnosti. Ove godine, osim u Novom Sadu, na području Vojvodine biće organizovana i u Subotici, Bečeju, Zrenjaninu, Kikindi i Inđiji.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin,   Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jubilarna 10. Evropska noć istraživača u Srbiji

Izvor: Beta Video, 03.Sep.2019

BEOGRAD - Danas je u EU Info centru održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena jubilarna 10. Evropska noć istraživača u Srbiji. (pokrivalica)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.