Evropska komisija traži povećanje IPA fondova na 14,5 milijardi evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 14:03

Evropska komisija traži povećanje IPA fondova na 14,5 milijardi evra

Evropska komisija predložila je da se iz predstojećeg sedmogodišnjeg EU budžeta za Instrument pomoći za zemlje u procesu pristupanja EU (IPA) izdvoji 14,5 milijardi evra.

Zemljama regiona će na raspolaganju biti i Evropski fond za održivi razvoj u visini od 96, 4 milijarde evra, uključujući i 10, 5 milijardi evra garancija za saniranje ekonomskih posledica COVID19 što su sredstva koja bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da budu povučena iz novog Evropskog instrumenta za oporavak.

Evropska komisija je dodatno predložila da se iz trenutnog budžeta EU do kraja godine za zemlje Zapadnog Balkana, istočnog i južnog susedstva obezbedi još jedna milijarda evra.

"Ovo je pomoć koja će biti mobilisana, ukoliko se slože Evropski Savet i Parlament, i biće ne raspolaganju još tokom ove godine. Naš prioritet je da radimo sa partnerskim zemljama, ali i međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi doprineli stabilnosti lokalnih finansijskih sektora i radili na spašavanju ali i stvaranju uslova za privredni rast i nova radna mesta nakon krize COVID19", kaže komesar za proširenje Oliver Varheji.

Oliver Varheji je prilikom predstavljanja predloga Evropske komisije za celokupan budžeta za oblast spoljnih poslova EU u narednom sedmogodišnjem periodu poručio da se u narednom periodu očekuju značajnije investicije za zemlje evropskog susedstva i Zapadni Balkan.

On je naveo da je Evropska komisija zadržala početni predlog iz 2018. godine kada je predloženo povećanje od 13 procenata za pomoć zemljama u procesu pristupanja EU.

Prethodni paket pretpristupne pomoći (IPA) za period od 2014 do 2020. godine iznosio je 11, 7 milijardi evra.

"Kada je reč o pretpristupnoj pomoći predložili smo da se za to izdvoji 14, 5 milijardi evra u okviru sledećeg budžeta, a sva ova sredstva će nam omogućiti da na jesen predstavimo značajan ekonomsko razvojni plan za Zapadni Balkan zasnovan na trasportnoj i energetskoj povezanosti, zelenoj i digitalnoj agendi i da ove zemlje što brže i što više približimo našim ekonomijama”, objašnjava Varheji.

Oliver Varheji navodi da su zemlje u procesu proširenja u različitoj poziciji u odnosu na zemlje članice koje ”imaju punu solidarnost svih zemlja članica oko stvaranja finansijskih i ekonomskih mogućnosti”, ali dodaje da Evropska komisija na ”značajan i pojačan ” način uključuje Zapadni Balkan u evropske procese planiranja budžeta i ekonomskog oporavaka.

”To se radi upravo da bi izbegli širenje ekonomskog jaza, a sam ekonomsko investicioni paket koji ćemo predstaviti na jesen namenjen je što bržem smanjivanju razlika u ekonomijama Zapadnog Balkana i EU27”, zaključuje Varheji.

Evropska komisija predložila je da ukupna budžet za spoljne poslove EU, koji podrazumeva i politiku proširenja i saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, u narednom sedmogodišnjem periodu bude 118, 2 milijarde evra.

Predloženi ukupan budžet EU sa Instrumentom za oporavak iznosi 1850 milijardi evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.