Evropska komisija neće da kupi 100 miliona Astrazeneka vakcine, Unija još razmišlja o tužbi kompanije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 08:15

Evropska komisija neće da kupi 100 miliona Astrazeneka vakcine, Unija još razmišlja o tužbi kompanije

Evropska komisija saopštila je danas da neće sprovesti opciju kupovine 100 miliona dodatnih vakcina AstraZeneke protiv Kovida-19 koja je uključena u aktuelni ugovor o snabdevanju koji EU ima sa ovom kompanijom.

Portparol Evropske komisije rekao je na pres konferenciji da je rok za primenu ove opcije već istekao i da EU ne planira da je sprovede, javila je agencija Rojters.

Komisija je naručila 300 miliona doza od AstraZeneke u okviru ugovora koji predviđa 400 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doza od kojih nabavka 100 miliona nije obavezna.

Evropska unija još nije odlučila da li će tužiti AstraZeneku

Evropska unija još nije odlučila da li će preduzeti pravne mere protiv AstraZeneke zbog toga što nnnije isporučila ugovorene količine vakcine protiv kovid-19, izjavio je danas portparol Evropske komisije.

On je rekao na brifingu da EK procenjuje sve opcije, a da će konačne odluke biti donete u dogovoru sa svim zemljama članicama EU, preneo je Rojters.

Briselski portal "Politiko" preneo je da se EK priprema da pokrene tužbu protiv AstraZeneke, citirajući pet neimenovanih diplomata EU.

Na sastanku ambasadora u sredu, većina zemalja članica EU je rekla da će podržati tužbu protiv kompanije zbog žalbi da Evropskoj uniji nije isporučila dogovorene doze vakcina protiv korona virusa.

Cilj tužbe je da se natera AstraZeneka da obezbedi doze koje su predviđene ugovorom sa EU, dodaje se u informaciji koja citira neimenovanog diplomatu.

Još rano za odluku o dodatnih 200 miliona doza

Evropska komisija saopštila je danas da još nije odlučila da li će Evropska unija iskoristiti mogućnost kupovine još 200 miliona doza Džonson i Džonson vakcine protiv kovid-19.

"U ovom trenutku je još rano da bismo mogli da saopštimo odluku EK i država članica da li će EU iskoristiti mogućnost dodatne nabavke vakcina od kompanije Džonson i Džonson", rekao je portparol EK na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Prema ugovoru koji ima sa kompanijom Džonson i Džonson, EU je već naručila 200 miliona doza i ima mogućnost da kupi još 200 miliona dodatnih vakcina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Politiko": Evropska komisija sprema tužbu protiv "AstraZeneke"?

Izvor: Blic, 22.Apr.2021

Evropska komisija se sprema da pokrene tužbu protiv AstraZeneke, preneo je evropski "Politiko", citirajući pet neimenovanih diplomata Evropske unije.

Nastavak na Blic...

EU još razmišlja i još nije odlučila

Izvor: B92, 22.Apr.2021

Brisel -- U EU još razmišljaju - pokrenu tužbu protiv Astrazeneke zbog kašnjenja u isporici, ili ne, i da li poručiti 200 miliona doza Džonson i Džonson vakcine, ili ne...Naime, iako su jutros sve agencije prenele vest da EU razmatra da pokrene tužbu protiv Astrazeneke, zbog smanjenja isporuka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.