Evropska komisija: Zabrinjavajuća situacija sa slobodom medija u Madjarskoj, Poljskoj i Sloveniji

Izvor: Beta, 10.Mar.2021, 20:01

Evropska komisija: Zabrinjavajuća situacija sa slobodom medija u Madjarskoj, Poljskoj i Sloveniji

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova ukazala je danas na nedavne "zabrinjavajuće dogadjaje" za slobodu i nezavisnost medija u Madjarskoj, Poljskoj i Sloveniji,  za vreme rasprave u Evropskom parlamentu. Jurova, koja je i češka komesarka zadužena za vrednosti i trasparentnost, rekla je da Komisija prati situaciju i da neće oklevati da deluje u slučaju nepoštovanja propisa EU od strane parlamenata ili odluka vlada.Ona je podsetila koliko su za demokratiju značajni nezavisni mediji koji rade bez političlkih pritisaka."Nažalost poslednji meseci obeleženi su novim zabrinjavajućim razvojem  dogadjaja", procenila je ona i navela ukidanje nezavisnog radija Klubradio u Madjarskoj iz "razloga koji izazivaju zabrinutost".Ona je takodje pomenula plan za uvodjenje poreza na oglašavanje u Poljskoj, što su nezavisni mediji osudili kao pretnju za njihov opstanak."Taj predlog se upravo razmatra i nadamo se da će se uzeti u obzir izražena zabrinutost", rekla jeo ona.Ona je osudila prekinute pokušaje u Sloveniji da se ukine finansiranje i nezavisnost nacionalne novinske agencije STA kao i "česte verbalne napade na novinare" u toj zemlji.Vera Jurova je podsetila da je u  izveštaj o stanju pravne države u svakoj od 27 zemalja članica, koji uključuje poglavlje o pluralizmu medija, već ukazano na "probleme". Sledeći izveštaj se očekuje u julu.Ona je takodje ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska komisija: Zabrinjavajuća situacija sa slobodom medija u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji

Izvor: Danas, 10.Mar.2021

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova ukazala je danas na nedavne "zabrinjavajuće događaje" za slobodu i nezavisnost medija u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji, za vreme rasprave u Evropskom parlamentu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.