Evropska komisija: Za Zapadni Balkan 410 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2020, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija: Za Zapadni Balkan 410 miliona evra

Evropska komisija je danas saopštila da namerava da zemljama Zapadnog Balkana pruži finansijsku pomoć vrednu više od 410 miliona evra, povodom krize izazvane virusom korona, s tim da je 38 miliona evra namenjeno za hitnu nabavku najnužnije medicinske opreme i sredstava za zaštitu.

Kao kratkoročna i srednjoročna pomoć radi društvenog i ekonomskog oporavka regiona biće angažovano još 374 miliona evra.

Srbiji je namenjeno 15 miliona evra kao urgentna podrška >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravstvenom sektoru i više od 78 miliona evra za obnovu, posle okončanja krize.

Evropska unija je već finansirala prevoz u dva aviona više od 130 tona medicinske opreme radi borbe protiv virusa korona u Srbiji“, navela je Evropska komisija.

Borel: EU ni u krizi ne zaboravlja na građane Z. Balkana

Šef diplomatije EU Žosep Borel ocenjuje da u vreme borbe sa "krizom bez presedana" kakva je pandemija COVID-19 EU ne zaboravlja na građane sa Zapadnog Balkana.

On podseća da je EU izdvojila 15 miliona evra trenutne pomoći za zdravstveni sistem Srbije i dodatnih 78 miliona evra za socijalno ekonomski oporavak zemlje nakon pandemije.

Žosep Borel u svom blogu piše da EU u borbi protiv krize COVID-19 i njenih posledica "mora da pokaže šta stvarno znači evropska i globalna solidarnost".

"Solidarnost ne može biti smo reč koja ne podrazumeva i obavezu", kaže Borel.

Napominjući da EU u trenucima odgovora na krizu "ne zaboravlja i građane sa Zapadnog Balkana", Žosep Borel podseća da je Unija objavila paket fiskalne pomoći zemljama regiona u visini od 38 miliona evra "hitne pomoći" za nabavku medicinske opreme, njen transport i trenutne potrebe građana.

"Dodatno, EU će preusmeriti 374 miliona evra za socijalni i ekonomski oporavak regiona kada se kriza okonča, a kako bi se sačuvala radna mesta, preduzeća, socijalna davanja i nastavio život ljudi nakon pandemije", navodi Borel.

U odnosu na ostale partnere sa Zapadnog Balkana, EU je ka Srbiji usmerila najvišu sumu kako trenutne pomoći (15 miliona evra) tako i naknadnog "paketa za oporavak" ( 78 miliona evra)

Za hitne potrebe borbe protiv korona virusa Albanija je od EU dobila 4 miliona evra, BiH 7 miliona evra, Crna Gora 3 miliona evra, Severna Makedonija 4 miliona evra i Kosovo 5 miliona evra.

Kada je u pitanju socijalno ekonomski oporavak Albanija može da računa na 7 miliona evra EU pomoći, BiH 74 miliona evra, Crna Gora 50 miliona evra, Severna Makedonija 62 miliona evra i Kosovo 63 miliona evra.

"Zapadni Balkana može da računa na solidarnost EU i to ne samo u kriznim vremenima", naglašava Borel.

Šef diplomatije EU podseća da je EU glavni donator, investitor i trgovinski partner Zapadnog Balkana, a da je od 2014. godine do danas pomogla građane regiona sa donacijama u visi od 1 milijarde evra.

"Vreme je budemo ozbiljni u solidarnosti i saradnji. Moramo da radimo zajedno, pomažući jedni druge, jer niko ne može sam da izađe na kraj sa trenutnom situacijom", zaključuje Borel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Borel: EU i u krizi ne zaboravlja građane zapadnog Balkana

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Mar.2020

BRISEL - Šef diplomatije EU Žosep Borel ocjenjuje da u vrijeme borbe sa "krizom bez presedana" kakva je pandemija COVID-19 EU ne zaboravlja na građane sa zapadnog Balkana.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.