Izvor: Nezavisne Novine, 16.Apr.2018, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija: Tempo pristupanja Srbije zavisiće i od normalizacije odnosa sa Prištinom

BEOGRAD - Ukupni tempo pristupanja Srbije EU zavisiće prije svega od intenzivnijeg toka reformi, vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, navodi se u nacrtu godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku.

Izvještaj o stanju reformi u Srbiji i drugim zemljama sa perspektivom članstva u EU, u koji je uvid imao RTS, biće zvanično objavljen sutra u Strazburu, a visoki predstavnik EU Federika >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Mogerini će ga zvaničnicima Srbije predstaviti tokom posjete Beogradu u srijedu, 18. aprila.

U dijelu izvještaja koji je posvećen Srbiji u okviru dokumenta o strategiji proširenja EU navodi se da Srbija treba da produbi svoje angažovanje u dijalogu sa Prištinom, uključujući primjenu svih dogovora, a posebno onog o energetici.

U izvještaju se dodaje da je inicijativa predsjednika Srbije o unutrašnjem dijalogu dobrodošla u ovom pogledu.

Evropska komisija ocjenjuje da Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u popravljanju regionalnih veza i očuvanja stabilnosti.

U dijelu izveštaja koji se odnosi na Kosovo i Metohiju piše se da Priština treba da pojača angažovanje u dijalogu sa Beogradom, a posebno rad na formiranju zajednice srpskih opština /ZSO/.

Kada je riječ o vladavini zakona, Evropska komisja ocjenjuje da je bilo određenog napretka, ali da Srbija treba da pojača napore i postigne više rezultata, posebno u "stvaranju ambijenta za slobodu izražavanja, jačanju nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i održivog napretka u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala".

"Ekonomski reforme nastavljaju da daju rezultate, posebno u vidu makroekonomske stabilnosti", navodi se u nacrtu i dodaje da je "nivo privatnog i javnog ulaganja nizak, a poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća mora da se popravi".

U izvještaju piše da je "velika strukturna reforma javne uprave, poreskih organa i državnih preduzeća i dalje nedovršena".

U okviru pristupnih pregovora ističe se da je ključno da Srbija razvije i održi adminstrativne kapacitete za bavljenje pitanjima EU članstva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Brnabić: Zapanjujuće što izveštaj EK prepoznaje napredak Prištine, a ne vidi napore Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2018, 08:29

Godišnji izveštaj Evropske komisije je dobar i pozitivan za Srbiju, u najvećem delu oslikava kakva je ona danas sa svim prednostima i manama i navodi poslove koji još predstoje, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić...Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon što je šef delegacije EU...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.