Evropljanke potpisale manifest za pravo na abortus

Izvor: B92, 13.Okt.2018, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropljanke potpisale manifest za pravo na abortus

Ukupno 343 žene iz 28 evropskih zemalja potpisale sumanifest o pravu na "legalan i bezbedan" abortus u celoj Evropskoj uniji (EU).

One navode da su zabrinute zbog rastućeg nacionalizma, konzervativizma i "vraćanja unazad" po pitanju prekida trudnoće.

Potpisnice, među kojima ima aktivistkinja, univerzitetskih profesorki i "običnih građanki", kao i poslanice levice i ekoloških partija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navele su da tim manifestom žele da odaju počast grupi od 343 Francuskinje koje su 1971. godine javno rekle da su imale abortus, iako je u to vreme bio zabranjen.

Manifest "Moje telo, moje pravo" (Mon corps, mes droits) objavio je francuski nedeljnik Observater koji je pre 47 godina preneo prvi manifest Francuskinja.

Abortus je legalizovan u većini evropskih zemalja ali postoje izuzeci. U britanskoj pokrajini Severnoj Irskoj abortus je i dalje nezakonit, čak i u slučajevima silovanja, incesta ili teškog oštećenja fetusa. Jedino je dozvoljen u slučaju da je život majke ugrožen.

Potpuna zabrana abortusa čak i u slučajevima silovanja, incesta, bolesti festusa ili majke, na snazi je u Andori, San Marinu, Vatikanu i na Malti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropljanke potpisale manifest za pravo na abortus

Izvor: Radio 021, 13.Okt.2018

Ukupno 343 žene iz 28 evropskih zemalja potpisale su manifest o pravu na "legalan i bezbedan" abortus u celoj Evropskoj uniji (EU)...One navode da su zabrinute zbog rastućeg nacionalizma, konzervativizma i vraćanja unazad po pitanju prekida trudnoće...Potpisnice, među kojima ima aktivistkinja, univerzitetskih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.