Evropa traži rešenje za spas nuklearnog sporazuma sa Iranom

Izvor: N1 televizija, 15.Maj.2018, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa traži rešenje za spas nuklearnog sporazuma sa Iranom

Šef iranske diplomatije Muhamed Zarif pozdravio je večeras u Briselu "dobar početak" razgovora s Evropskom unijom u pokušaju spasavanja nuklearnog sporazuma posle američke odluke o povlačenju, javila je agencija Frans pres.

"Mislim da je to dobar početak... Počinjemo proces", rekao je Zarif novinarima posle sastanka s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i ministrima spoljnih poslova Francuske, Velike Britanije i Nemačke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Zarif je dodao da Iran očekuje napredak narednih nedelja.

Šefica evropske diplomatije Ferderika Mogerini na konferenciji za novinare rekla je da je EU ozbiljna u nastojanju da pronađe način da se nastavi dotok investicija i izaći će s merama u narednih nekoliko nedelja.

"Radimo na pronalaženju praktičnih rešenja. Govorimo o rešenjima da se dogovor održi na životu", rekla je ona dodavši da će mere nastojati da se dopusti Iranu da izvozi naftu a evropskim bankama da rade.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je 8. maja da se SAD povlače iz sporazuma koji je u julu 2015, godine posle dugih teških pregovora sa Iranom potpisalo šest velike sile - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Trampova odluka naišla na osudu Irana i razočarenje ostalih potpisnica sporazuma.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.