Evropa na korak od odluke, neće biti pomeranja kazaljki

Izvor: B92, 01.Sep.2018, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa na korak od odluke, neće biti pomeranja kazaljki

Brisel -- Evropska unija saopštila je da će predložiti ukidanje letnjeg i zimskog računanje vremena, odnosno pomeranje časovnika u martu i oktobru.

EU je to najavila posle ankete u kojoj se većina Evropljana usprotivila postojećem sistemu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da milioni ljudi veruju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da letnje vreme treba da važi cele godine i dodao da će tako i biti, prenosi BBC.

Da bi predlog Komisije stupio na snagu, promenu moraju da podrže vlade svih 28 članica Unije i Evropski parlament.

Komisija još nije iznela detalje u vezi s predlogom, a u jednom od nacrta navodi da je jedna od mogućnosti da svaka članica odluči koje vreme će primenjivati cele godine - letnje ili zimsko.

U javnoj anketi učestvovalo je 4,6 miliona građana EU, od kojih se 84 odsto založilo za ukidanje pomeranja časovnika.

Najveći odziv građana bio je u Nemačkoj, gde je 3,79 odsto stanovnika učestvovalo u anketi, a zatim u Austriji - 2,94 odsto. Najslabiji odziv od 0,02 odsto zabeležen je u Velikoj Britaniji, koja krajem marta treba da napusti EU.
Pogledaj vesti o: Pomeranje sata

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.