Eurostat: Višak u robnoj razmjeni EU sa svijetom povećan u rujnu

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Nov.2017, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eurostat: Višak u robnoj razmjeni EU sa svijetom povećan u rujnu

BRUXELLES - Sezonski prilagođen višak u robnoj razmjeni Europske unije sa svijetom porastao je u rujnu na mjesečnoj razini budući da je rast izvoza znatno nadmašio povećanje uvoza, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Bilanca robne razmjene EU sa svijetom iskazala je u rujnu sezonski prilagođen višak od 3,1 milijardu eura, u odnosu na 800 milijuna eura koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

Identičan je iznos viška ali prema sezonski neprilagođenim podacima bilanca robne razmjene EU iskazala i pri usporedbi na godišnjoj razini. U prošlogodišnjem je mjesecu pak bilanca iskazala sezonski neprilagođen manjak od 1,6 milijardi eura.

Na mjesečnoj je razini sezonski prilagođen robni izvoz u rujnu porastao 2,5 posto a uvoz jedan posto, utvrdili su u Eurostatu.

Na godišnjoj je pak razini robni izvoz iz EU prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata uvećan u rujnu za 6,3 posto dok je uvoz porastao gotovo upola slabije, za 3,2 posto.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a porasla je u rujnu za 4,9 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 287,8 milijardi eura.

Veći višak i u eurozoni

I bilanca robne razmjene 19-člance eurozone iskazala je u rujnu veći sezonski prilagođen višak nego u prethodnom mjesecu, od 25 milijardi eura, u odnosu na kolovošku 21 milijardu eura.

Sezonski prilagođen robni izvoz pritom je na mjesečnoj razini porastao 1,1 posto dok je uvoz smanjen 1,2 posto.

Na godišnjoj je razini robni izvoz prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata uvećan 5,6 posto a uvoz za 5,1 posto.

Time je bilanca robne razmjene zone primjene zajedničke europske valute u rujnu zabilježila sezonski neprilagođen višak od 26,4 milijarde eura u odnosu na 24,3 milijarde eura koliko je iznosio u istom razdoblju prošle godine.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone uvećana je u rujnu za 4,9 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 157,6 milijardi eura.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.