Euraktiv: Hrvatska nije glavni kočničar ulaska Srbije u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2018, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euraktiv: Hrvatska nije glavni kočničar ulaska Srbije u EU

Ulazak Srbije u Evropsku uniju koče Francuska i Nemačka, koje žele da sačuvaju punu kontrolu u procesu proširenja Unije, iako se srpska javnost zabavlja da ih "Hrvatska koči" u tom procesu, piše Euraktiv na hrvatskom jeziku.

"Pravo veta na prijem neke nove države u EU neće biti ukinuto. Ne zbog Hrvatske koja onda ne bi mogla da spreči ulazak Srbije, već ponajpre zato što starije države članice žele da imaju punu kontrolu nad tim procesom. Kada se radi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o pregovorima sa Srbijom, premda se javnost Srbije zabavlja time da ih 'Hrvatska koči', glavni su kočničari Francuska i Nemačka", navodi se u komentaru novinara Augustina Palokaja.

Autor smatra da te zemlje "žele da se postupak evropske integracije Srbije nastavi, ali ne i ubrza" i da "žele da Srbija veruje da će ući u EU, ali ne pristaju obećati nikakve moguće rokove".

U tekstu se ocenjuje da će pravilo veta na proširenje ostati, uprkos predlogu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da se zbog blokada i paraliza u Savetu EU prilikom donošenja spoljnopolitičkih odluka sa načela konsenzusa pređe na načelo kvalifikovane većine.

"Koliko god problematične bile, države Zapadnog Balkana čak i najveći skeptici proširenja jednog dana vide u EU. Ali ne misle isto o Turskoj. Zato je od Francuske i Nemačke teško očekivati pristanak da se i u procesu proširenja odlučuje kvalifikovanom većinom", navod se u komentaru i dodaje da Francuska i Nemačka sada "ni u snu ne bi pristale na to da nemaju pravo i mogućnost da odbiju ulazak Turske u EU.

Navodi se da će EU sledeće godine verovatno usvojiti načelo kvalifikovane većine kada je reč o poziciji u međunarodnim organizacijama oko ljudskih prava, odluka o sankcijama i o misijama iz područja zajedničke spoljne politike i bezbednosti, pošto su to prevažna pitanja za EU da bi svaka država bez obrazloženja mogla da uloži veto.

Ali pravo veta na prijem novih članica, iako bi i proces proširenja bio "jednostavniji, uspešniji i pošteniji kada bi se u njemu odlučivalo demokratskim načelom većine, a ne konsenzusom", neće biti ukinuto, smatra autor teksta.

"To jesu i ostaće pravila kluba - da o prijemu novog člana odlučuju svi zajedno i da svako mora na to pristati. Naravno da se pritom računa i na nepisano pravilo da pravo veta postoji da se nikada ne bi koristilo", zaključuje u komentaru Euractiv.hr.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Euraktiv: Hrvatska nije glavni kočničar ulaska Srbije u EU

Izvor: Beta, 21.Sep.2018

Ulazak Srbije u Evropsku uniju koče Francuska i Nemačka, koje žele da sačuvaju punu kontrolu u procesu proširenja Unije, iako se srpska javnost zabavlja da ih "Hrvatska koči" u tom procesu, piše Euraktiv na hrvatskom jeziku."Pravo veta na prijem neke nove države u EU neće biti ukinuto. Ne zbog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.