Euleks formirao radnu grupu za istragu trgovine organima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2011, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks formirao radnu grupu za istragu trgovine organima

PRIŠTINA -

Euleks je formirao radnu grupu za istragu o navodima koje je u svom izveštaju izneo izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, a jedan deo te grupe će biti stacioniran u Briselu, izjavila je danas Tanjugu portparol Euleksa Irina Gudeljević.

Ona je navela da je Euleks odlučio da formira radnu grupu uz punu podršku svih 27 zemalja članica EU, kako bi bila nastavljena istraga o Martijevim navodima.

"Ova radna grupa sastavljena od tužilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i istražitelja radiće na preliminarnoj istrazi koju je Euleks već započeo 27. januara 2011. godine", kazala je Gudeljević i precizirala da "pošto istraga ima međunarodnu dimenziju, radna grupa će delimično biti bazirana u Briselu".

Gudeljević je dodala da u ovom predmetu "jurisdikciju ima prištinski Okružni sud, a Euleksove sudije iz Okružnog suda u Prištini se već bave i nastaviće da se bave preliminarnom istragom".

Senator Marti u izveštaju optužuje kosovskog premijera Hašima Tačija i druge vođe OVK za nehumani tretman, trgovinu organima i organizovani kriminal.

Kocijančić:Specijalni tim deo preliminarne istrage Euleksa

Imenovanje specijalnog tužioca i posebnog tima zaduženog za istragu o navodima Dika Martija o nelegalnoj trgovini organima na Kosovu dokaz je koliko se EU zalaže da dođe do prave istrage tih optužbi i deo je preliminarne istrage koju je Euleks pokrenuo još u januaru, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.

"Reč je o specijalnom timu o čijem je formiranju odluku donelo svih 27 članica EU da bi se nastavio rad na istrazi optužbi iz izveštaja Dika Martija. Činiće ga tužioci i istražitelji koji će raditi u okviru preliminarne istrage koju je Euleks pokrenuo još u januaru", rekla je Tanjugu Kocijančić.

Ona je naglasila da ova istraga ima širu međunarodnu dimenziju i da će u tom kontekstu deo tima biti baziran u Briselu.

"Za nas je to važno jer je to dokaz koliko se mi zalažemo da se dođe do prave istrage tih optužbi", kazala je Kocijančić.

Specijalni tim će se sastojati od sedam osoba koje će predvoditi specijalni tužilac, a odluka o tome doneta je još krajem maja.

Jeremić: Mandat za istragu može dati samo SB UN

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da Srbija pozdravlja svaku inicijativu za utvrđivanje istine o navodima Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, ali upozorio da nijedna od tih inicijativa, uključujući najnoviju iz Brisela, ne odgovara na pitanje "ko će dati mandat za istragu izvan teritorija Kosova".

"Takav mandat može dati samo Savet bezbednosti UN", rekao je Jeremić srpskim novinarima na marginama ministarskog sastanka Centralnoevropske inicijative u Trstu.

Šef srpske diplomatije je dodao da su juče u Njujorku održane konsultacije među stalnim članicama SB UN na kojima su se Rusija i Kina zalagale za to da se donese odluka o otpočinjanju istrage.

"Međutim, neke zemlje članice se i dalje grčevito odupiru inicijativi Srbije da istraga počne. Polazeći od uverenja da niko nema šta da krije i da svi imaju čistu savest, kada je reč o optužbama za trgovinu ljudskim organima, nama je veoma teško da razumemo zašto je teško da se postigne dogovor", rekao je Jeremić.

On je naglasio da se, međutim, "treba naoružati strpljenjem" i dodao da će se konsultacija nastaviti.

"Pravda je možda spora, ali dostižna. Ratni zločinci, ubice civila, trgovci ljudskim organima će se na kraju naći pred njenim licem, kakve god da oni danas funkcije obavljaju i čiju god zaštitu da uživaju", zaključio je Jeremić.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.