Izvor: Politika, 08.Feb.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: EU će pomoći reforme u Tunisu i Egiptu

NJUJORK – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ponudila je pomoć Tunisu i Egiptu u borbi protiv korupcije i poručila da Unija zahteva sprovođenje suštinskih reformi u tim zemljama.

"Naša pozicija je jasna - na demokratske aspiracije građana mora se odgovoriti dijalogom, suštinskim politickim reformama i dobro organizovanim, slobodnim i poštenim izborima", rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Eštonova pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"To nisu samo reči", poručila je ona i dodala da Evropa nudi afričkim zemljama "praktičnu pomoć u tranzicionim procesima", prenela je Agencija Frans pres.

Eštonova je najavila da će sledeće sedmice doputovati u posetu severu Afrike i kazala da je već razgovarala sa šefom diplomatije Tunisa Ahmedom Unaisom.

"Mi znamo iz sopstvenog iskustva koliko teško može biti uspostavljanje istinske demokratije (...) tako da mi nećemo samo pomoći zemljama da održe slobodne i poštene izbore, već i da se izbore sa korupcijom, učine rad administracije transparentnijim, omoguće nezavisnost medija i potpunu nezavisnost pravosudnog sistema", kazala je Eštonova.

Tanjug

objavljeno: 08.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.