Erjavec zbog arbitraže preti Hrvatskoj tužbom pred sudom EU

Izvor: Blic, 26.Sep.2017, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erjavec zbog arbitraže preti Hrvatskoj tužbom pred sudom EU

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec zapretio je Hrvatskoj tužbom pred evropskim sudom u Luksemburgu ako ne bude sarađivala u primeni sporne arbitražne presude o granici između dve zemlje.

Lideri tri stranke vladajuće koalicije dogovorili su se na sastanku u Ljubljani da Slovenija ubrza donošenje zakona za primenu presude o arbitraži sa Hrvatskom, počne da sprovodi svoj suverenitet u Piranskom zaljevu, a razmišljaju i o tužbi protiv Zagreba, javlja Hina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Slovenija istrajava na implementaciji. Narednih nedelja pripremiću za vladu informaciju o pravnim mogućnostima kako reagovati s obzirom na to da Hrvatska presudu arbitara ne poštuje - rekao je Erjavec novinarima nakon zatvorenog sastanka.

Kako je precizirao, radi se o mogućnostima tužbi, na primer pred Sudom EU u Luksemburgu.

Dok Zagreb odluku arbitara ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje reši bilateralno, Ljubljana ističe da je presuda postala deo evropskog prava i da je Hrvatska kao članica EU mora poštovati.

Lideri vladajuće koalicije zaključili su kako treba ubrzati postupak donošenja zakona u parlamentu kojima će se prilagoditi stanje na granici u skladu s arbitražnom presudom.

Erjavec, koji je sa svojom Strankom penzionera glavni partner u trostranačkoj koalicionoj vladi Slovenije, rekao je da je reč o zakonima s područja unutrašnjih poslova koji će biti "prilagođeni granicama koje su određene arbitražnom odlukom".

- Dijalog s Hrvatskom biće moguć onda kad hrvatska politika bude spremna razgovarati o implementaciji, pre toga takav dijalog nema smisla - istakao je Erjavec.

Premijer Slovenije Miro Cerar nakon sastanka nije dao izjavu, ali je prema rečima Erjaveca naveo da slovenačka policija treba da pojača aktivnosti u Piranskom zalivu koji su arbitri dodelili Sloveniji i tako štiti suverenitet Slovenije.

Uoči sastanka, Erjavec je rekao da će arbitražna odluka "pre ili kasnije" biti sprovedena, a da je jedino pitanje koliko će na sadašnjem stanovištu "tvrdoglavo istrajati" hrvatski premijer Andrej Plenković"

On je pohvalio odluku Cerara da odustane od odlaska u Zagreb nakon što je Plenković prošle nedelje u UN rekao da Hrvatska ne priznaje arbitražu i optužio Ljubljanu za nepoštovanje međunarodnog prava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.