EVROPA BI DA IZGURA AMERIKU! EU poziva na nastavak dijaloga Beograda i Prištine sa SKRIVENOM NAMEROM

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2020, 16:01

EVROPA BI DA IZGURA AMERIKU! EU poziva na nastavak dijaloga Beograda i Prištine sa SKRIVENOM NAMEROM

EU i Amerika imaju različite pristupe.

Iznenadni "vikend zahtev" iz Nemačke i Francuske, za momentalni nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, pod vođstvom Evropske unije, euforično je dočekano u Prištini, jer, za razliku od američkog nudi vreme za rešenje.

Evropa ne želi da joj se i na Kosovu i Metohiji desi Dejton, gde je bila samo pasivan posmatrač.

Za Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovo može da bude "sendvič pozicija", jer ima više elementa sa kojima mora da se suoči. Pre svega, u toku je bitka EU i Amerike za primat u vođenju kosovskog procesa. U tom ključu trebalo bi čitati i pismo Pariza i Berlina koji se traži nastavak dijaloga Beograda i Prištine dok je i Vašington u diplomatskoj ofanzivi da što pre okonča proces.

Evropa ne želi da bude posmatrač kao u Dejtonu

Dr Bojan Milisavljević, profesor međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na Pravnom Fakultetu u Beogradu podseća da su pregovori svojevremno bili na EU i da je posledica zaključenje Briselskog sporazuma. On ne spori da je EU na neko vreme utihnula po ovom pitanju što je Amerika iskoristila da se aktivira i uključi u dijalog.

- Ako znamo kakvo je tradicionalno mišljenje Amerike po pitanju Kosova, mislim da nama i nije u interesu da oni preuzmu primat u vođenju pregovora. Jer, gledajući unazad, Amerika je uvek bila na strani Prištine - podseća on.

Ovo što se sada dešava, to jest, aktiviranje Berlina i Pariza, kao vodećih članica EU, njihov je pokušaj da proces vrate u svoje igralište.

- Važno je Evropljanima da, na neki način, pokažu da su i dalje zainteresovani da imaju glavnu reč u dijalogu i, ako to posmatramo kroz naše interese, mislim da to i nije loše za nas. Jer, sa EU dobijamo aktere koji neće biti pristrasni i samo uz jednu stranu već će možda pokušati da izbalansiraju stavove iako se pokazalo da je EU bila nemoćna u proteklom periodu - navodi profesor.

Priština bi prvo da zbije redove

Razlog zbog čega se u Prištini naprasno raduju evropskom posredovanju nije činjenica da se odriču Amerike, već u razlici u brzini koja se najavljuje za finiš tih pregovora.

Amerika želi brzo rešenje, dok Nemačka i Fracuska, iako traže brz dijalog, skloniji sporijoj varijanti za donošenje rešenja i ne ispostavljaju rokove. A to Prištini odgovara u ovom trenutku zbog specifične političke krize i nesuglasica između albanskih lidera po ovom pitanju. Dakle, potrebno im je da prvo zbiju redove pre nego što se uđe u završnicu dijaloga.

Dr Slobodan Zečević profesor internacionalnog prava na Evropskom Univerzitetu podseća da je jedna od obaveza Beograda u pristupnim pregovorima sa EU upravo rešenje kosovskog pitanja, pod okriljem EU. Po njegovim rečima, ne radi se o preuzimanju prevlasti već činjenici da se Evropa trudi da ne bude marginalizovana.

- Dakle, da ne bude izuzeta iz rešenja koje bi eventualno mogli Amerikanci da donesu. To se, da podsetim, desilo tokom postizanja Dejtonskog sporazuma, gde je Amerika donela rešenje, a Evropa je sve vreme bila samo posmatrač - napominje dr Zečević.

Poslednjim nastupom, Berlin i Pariz žele da kažu da neće biti smao posmatrači jer imaju svog posrednika za dijalog Miroslava Lajčaka koji je iskusan i dobro poznaje tematiku na Balkanu.

- Nemačka je rigidna, neće da menja granice ali EU nije samo Nemačka. Evropa je tu da formalno pruži dobru uslugu da služi kao posrednik između Beograda i Prištine da bi se postigao pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine - kaže on.

Dr Zečević kaže da bi i poptuno normalno bilo da Evropa rešava ovaj problem jer je na njenom tlu, ali činjenica je da mi u ovom trenutku faktički imamo dve pregovaračke strane - Ameriku i EU, kao i različita potencijalna rešenja. Jedno što je po nas dobro je da svako rešenje mora da prođe kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, to jest, ništa ne može da prođe bez Rusije i Kine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.