EU želi da iskoristi makedonski referendum i za KiM?

Izvor: Mondo, 29.Sep.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU želi da iskoristi makedonski referendum i za KiM?

Ukoliko referendum u Makedoniji dobije "zeleno svetlo", američke novine "Politico" tvrde da će Evropska unija iskoristiti situaciju da istu stvar primeni i u okviru konflikta između Beograda i Prištine.

Evropska unija nastoji da iskoristi zamah oko referenduma u Makedoniji i razreši i druge opasne sporove u regionu, kao što je zamrznuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << konflikt Beograda i Prištine, piše danas "Politico", prenosi "Tanjug".

Uoči referenduma o imenu Makedonije koji se sutra održava u toj zemlji, briselski portal navodi da se zapadni lideri nadaju da će tim referendumom Makedonija "biti vraćena u svoju orbitu, a napori Rusije da ostvari uticaj u regionu - osujetiti".

Navodi se da će građani Makedonije sutra odlučivati da li bi njihova zemlja trebalo da promeni ime u Republika Severna Makedonija, čime bi dugogodišnji spor sa Grčkom bio okončan, a time i oslobođen put ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Zapadni lideri su, kako se dodaje, masovno intervenisali u kampanji za ovaj referendum, a nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi visoki zvaničnici dolazili su u zemlju da izraze podršku promeni imena.

Severna Makedonija: Za ili protiv?!

Kako sajt navodi, u središtu pažnje se prošle nedelje našla i navijačka grupa Komiti koju čine najradikalniji navijači poznati kao ultrasi, kada su izneli transparent upućen makedonskoj vladi povodom referenduma sa natpisom "Ime je naš identitet".

U prvim redovima borbe protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije nalaze se nacionalistiočki nastrojeni navijači i iz Grčke i iz Makedonije, napominje se i dodaje da je još intrigantnije to što postoje optužbe da neke ultrase koji navijaju za FK Vardar, finansira vlasnik grčkog kluba PAOK, Rus, Ivan Savidis.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.