EU zabrinuta zbog namera Hrvatske

Izvor: B92, 09.Okt.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabrinuta zbog namera Hrvatske

Zagreb -- EU je zabrinuta zbog namere Hrvatske da proglasi ništavost optužnica iz Srbije povezanih sa ratnim zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih godina.

Brisel je preneo Hrvatskoj zabrinutost zbog predloga zakona kojim bi se poništile sve sudske odluke Srbije povezane sa hrvatskim državljanima.

"Izrazili smo zabrinutost i izneli niz pitanja" zbog nacrta zakona o ništavosti pravnih akata bivše SFRJ, JNA i Srbije", rekao je šef delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU u Hrvatskoj Pol Vandoren, prenosi agencija Frans pres.

Nacrt zakona proglašava nevažećim sva pravna akta koja se odnose na rat od 1991. do 1995. godine, u skladu sa kojima se hrvatski državljani sumnjiče, optužuju ili su im izrečene presude za ratne zločine.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović i državni tužilac Mladen Bajić ukazali su na štetnost takvog zakona jer bi onemogućio procesuiranje ratnih zločinaca, a prema njemu su sumnjičave i većina političkih stranaka, nevladine organizacije i stručnjaci.

Francuska agencija ukazuje da su Hrvatska i Srbija nedavno usvojile niz mera kako bi poboljšale saradnju, naročito u pogledu pitanja koja se tiču ratnih zločina, ističući da sporni predlog zakona dolazi uoči izbora u Hrvatskoj početkom decembra i nakon što su u Hrvatsku letos stigle optužnice za 40-ak osoba koje se terete za ratne zločine počinjene 1990-ih.

Hrvatski sabor, koji u petak nije glasao o predlogu zakona o ništavnosti pravnih akata bivše SFRJ, JNA i Srbije zbog nedostatka kvoruma, o predlogu ovog zakona trebalo bi da glasa sledeće sedmice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.