Izvor: Radio 021, 28.Mar.2019, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zabranjuje plastične tanjire i slamčice

Plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće, ubuduće će biti zabranjeni u zemljama članicama EU, predviđeno je novim zakonom koji je odobrio Evropski parlament.

Za dogovor postignut s ministrima EU glasalo je 560 poslanika, 35 ih je bilo protiv i 28 uzdržanih.

Od 2021. u EU će biti zabranjeni pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika i kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80 odsto morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 odsto svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i na plažama zemalja EU i širom sveta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama poput morskih kornjača, foka, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Države članice će do 2029. godine morati da omoguće ponovno prikupljanje 90 odsto upotrebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 procenata materijala iz kojeg su te boce izrađene moraće da budu prikladne za recikliranje. Do 2030. godine udeo materijala koji se može reciklirati moraće da bude barem 30 odsto.

Ovim zakonodavstvom predviđa se i obavezno postavljanje oznaka o negativnom uticaju koji na okolinu ima bacanje cigareta s plastičnim filterima te plastičnih čaša i vlažnih maramica.

Savet ministara EU treba sada i formalno da usvoji ovaj zakon, nakon čega će uslediti objava u službenom listu Evropske unije, a nakon toga države članice EU imaće dve godine da taj zakon uvrste u svoje zakonodavstvo.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.