EU za zabranu namernog dodavanja mikroplastike u kozmetiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU za zabranu namernog dodavanja mikroplastike u kozmetiku

Evropska agencija za hemikalije predložila je zabranu namernog dodavanja mikroplastike u proizvode kao što su kozmetika, deterdženti i poljoprivredna đubriva u EU do 2020. godine, u sklopu borbe protiv zagađenja.

"Cilj je izbeći da skoro 30.000 tona mikroplastike završi u prirodi", izjavio je portparol ECHA-e Mati Vajnio na konferenciji za novinare u Helsinkiju, a prenosi Rojters.

Evropska komisija, koja procenjuje da između 70.000 i 200.000 tona mikroplastike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svake godine završi u životnoj sredini, zatražila je predlog od ECHA u vezi s tim pitanjem.

Potpredsednik EK Jirki Katainen kaže da bi zabrana EU mogla uspostaviti standard za industrije širom sveta.

"Evropska unija je prva u svetu koja je pokrenula sveobuhvatnu strategiju o plastici, a koja ima za cilj i smanjenje mikroplastike", izjavio je Katainen.

Sićušni komadi plastičnog otpada završavaju u vodotokovima i okeanima, što je kod naučnika probudilo sve veću zabrinutost zbog negativnih posledica po morske ekosisteme.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

STOP: Neće biti plastike u kozmetici

Izvor: B92, 18.Jan.2019

Evropska agencija za hemikalije predložila je zabranu namernog dodavanja mikroplastike u proizvode kao što su kozmetika, deterdženti i đubriva u EU do 2020..."Cilj je izbeći da skoro 30.000 tona mikroplastike završi u prirodi", izjavio je portparol ECA-e Mati Vajnio na konferenciji za novinare...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.