EU za razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 14:05

EU za razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja

U okviru projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam", kojim Unija pomaže lokalni kulturni i turistički razvoj u Srbiji, uskoro će početi radovi na izgradnji Centra za posetioce i istraživače Feliks Romulijane, carske palate kod Zaječara, vredni četiri miliona evra.

To će se doprineti većoj posećenosti i unapređenju tog lokaliteta, a četiri miliona evra biće obezbeđeno iz predpristupnih IPA fondova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropske unije, saopštila je danas Delegacija EU u Srbiji.

O tome i drugim projektima bilo je reči tokom trodnevne posete šefa Odeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji Nikole Bertolinija, od 8. do 10. avgusta, Zaječaru i opštinama Negotin, Kladovo i Golubac, gde se upoznao sa rezultatima i aktivnostima projekata EU PRO Plus i "EU za kulturno nasleđe i turizam", kroz koje Unija podstiče lokalni i regionalni razvoj na različitim poljima.

Bartolini se prvog dana posete sastao sa predsednicima Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije (RARIS), Regionalne razvojne agencije "Braničevo-Podunavlje" i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP) sa kojima je razgovarao o mogućnosti većeg korišćenja EU fondova u regionalnom razvoju.

On se upravo na carskoj palati Feliks Romulijana, arheološkom lokalitetu u Srbiji koji se nalazi na listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a, Bertolini sastao sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem, sa kojim se razgovarao o daljoj saradnji EU i tog grada.

"Prvi put sam bio na ovako divnom mestu na sastanku i ovo je zapravo jedan pokazatelj aktivnosti i posvećenosti lokalnih vlasti da investiraju i da sprovode aktivnosti. To bi trebalo da bude primer za čitavu Srbiju", rekao je Bertolini na Feliks Romulijani.

Dan kasnije, Bertolini je u Negotinu sa predsednikom opštine Vladimirom Veličkovićem razgovarao o razvoju turizma i podršci Evropske unije u obnovi kulturnog nasleđa.

Sastanak je održan u muzeju Mokranjčeva kuća, koji će kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", zahvaljujući sredstvima Unije, dobiti dugo očekivanu komunalnu infrastrukturu i digitalnu postavku.

"Posebno me zanima kako opštine u ovom regionu, poput Negotina, koja zapravo ima jednu od najvećih teritorija u celoj Srbiji, ima tako malo ljudi. Ljudi odlaze odavde, a ono što bi smo voleli da vidimo je kako zajedno, kroz saradnju, možemo da doprinesemo tome da zadržimo mlade, i sve druge, ali i da privučemo druge da dođu i žive ovde", rekao je Bartolini u Negotinu.

Zato je, kazao je, njegov savet da je najvažnije da se investira u ljude.

Bertolini je u Mokranječevoj kući u Negotinu razgovarao i sa lokalnim turističkim organizacijama Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca, Majdanpeka, Kladova, Negotina i Zaječara, i upoznao se sa bogatom turističkom ponudom čitavog regiona, najavljujući posetu svakoj od tih opština pojedinačno.

U saopštenju Delegacije, nakon posete Bertolinija istoku Srbije, navodi se i da će najveće ulaganje EU u kulturno nasleđe i unapređenje turističke ponude Negotina biti u Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice, za unapređenje osnovne infrastrukture, kroz uspostavljanje vodosnabdevanja i elektrifikacije, uz obnovu starih kuća i pivnica koje simbolizuju nekadašnji prosperitet tog vinarskog regiona.

Za to je opredeljeno oko četiri miliona evra.

Bertolini je prvo obišao selo Rogljevo i "Dunjin konak", kuću iz 1936, koja je izgrađena po ugledu na Beli dvor, čija će vlasnica, Gordana Stanković, kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" dobiti bespovratna sredstva za izgradnju novog krova i sanaciju oštećenih delova kuće.

Nakon Rogljeva, Bertolini je posetio i Rajačke pivnice, gde se upoznao sa lokalnim proizvođačima vina koji su već dobili finansijsku podršku EU kako bi unapredili svoje turističke kapacitete.

Bertolini je posetio Fetislam, tvrđavu u Kladovu, čiju obnovu takođe podržava EU, a završetak radova se očekuje krajem septembra.

"Ovaj region zaista ima mnogo lepota koje može da ponudi, građevine iz starog Rima, divnu prirodu, reke, imate ovde vrata prema Evropskoj uniji, ovo je zaista jedna fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj", rekao je Bertolini i dodao da se nada da će buduća Vlada Srbije obratiti više pažnje na opštine koje mogu da budu nosioci budućeg razvoja u tom delu Srbije.

Poslednjeg dana posete, Bertolini je obišao porodicu Pejović u selu Novi Sip kod Kladova, koja je kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" dobila bespovratna sredstva za sređivanje apartmana, uključujući solarne panele i bicikle, a posetu je završio obilaskom srednjevekovne Golubačke tvrđave, jednim od simbola srpskog turizma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.