EU se nada očuvanju i implementaciji Sporazuma o likvidaciji raketa

Izvor: Vostok.rs, 20.Nov.2018, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU se nada očuvanju i implementaciji Sporazuma o likvidaciji raketa

Evropska Unija se nada očuvanju i implementaciji Sporazuma o likvidaciji raketa, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pre sastanka sa ministrima odbrane država-članica EU.
„Očekujem da ćemo danas razgovarati o nizu izazova sa kojima se susrećemo. Pre nekoliko dana razgovarala sam o situaciji u vezi sa tim sporazumom sa generalnim sekretarom NATO-a. Izuzetno sam zabrinuta, jer smo svi ubeđeni da je taj sporazum važan i da u potpunosti mora da bude implementiran“, rekla je Mogerinijeva. Prema njenim rečima, ispravna pozicija je da se insistira na potpunom poštovanju Sporazuma, a ne da se istupa iz njega. „Mi se i dalje nadamo da postoji mesto za jačanje Sporazuma, a ne za njegovo ukidanje. Taj sporazum treba da ostane i da bude sačuvan“, istakla je ona. Mogerinijeva je dodala da situacija u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa ugrožava evropsku bezbednost. „Razumem da je jedan od problema Sporazuma taj što u njemu ne postoje mehanizmi za prisiljavanje njegovog potpunog sprovođenja. Ali taj sporazum je veoma važan za Evropu i ukoliko bude raskinut, bezbednost Evrope će biti ugrožena. Mi ne želimo da region ponovo postane mesto borbe drugih sila“, ocenila je Mogerinijeva.  
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.