EU razmatra odgovor na sankcije SAD-a prema Iranu

Izvor: Vostok.rs, 16.Maj.2018, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU razmatra odgovor na sankcije SAD-a prema Iranu

EU razmatra mogućnost zaštite interesa svojih kompanija u slučaju da Sjedinjene Države vrate sankcije Iranu primenom "dekreta blokade", saopštio je evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Prema njegovim rečima, ovo pitanje će biti razmatrano u Sofiji na sastanku evropskih lidera sa šefom Komisije EU Žan Klod Junkerom i šefom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Evropska Unija je samo jednom u istoriji svog postojanja primenila "dekret blokade", u novembru 1996. godine, kao odgovor na eksteritorijalne sankcije SAD protiv Kube.




Dekret omogućava evropskim kompanijama da ne poštuju određene odluke Sjedinjenih Država o sankcijama. Takođe, nije isključena kompenzacija za gubitke zbog akcija Vašingtona.

Ranije je objavljeno da su se "evropska trojka" - Francuska, Nemačka i Velika Britanija i Iran složili da razviju program za podršku i jačanje ekonomskih odnosa kao odgovor na povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

EU neće poštovati američke sankcije Iranu, sprema blokadu odluke

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2018

EU razmatra mogućnost zaštite interesa svojih kompanija u slučaju da SAD uvedu sankcije protiv Irana aktiviranjem "klauzule za blokadu", saopštio je evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos...To pitanje će biti tema razgovora u Sofiji na sastanku evropskih lidera sa rukovodiocem...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.