EU razmatra dvogodišnju suspenziju Šengena

Izvor: Prva.rs, 26.Jan.2016, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU razmatra dvogodišnju suspenziju Šengena

Ministri unutrašnjih poslova članica EU su juče na sastanku u Amsterdamu postavili pitanje zvaničnicima Komisije o mogućnosti proširenja kontrole na granicama, prenela je agencija AFP.
"Želimo da budemo spremni na sve mogućnosti, ali još nismo u stadijumu aktivacije", izjavila je novinarima u Briselu portparol EK za pitanje migracija Nataša Berto.
"Ukoliko se situacija ne promeni, zaista bi moglo da bude opravdanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << za uvođenje internih kontrola na internim šengenskim granicama, koji bi se ticali javnog reda i mira i bezbednosnih razloga", istakla je Berto.
"Želimo da budemo spremni, pa zato planiramo opcije koje bi mogle da nam budu na raspolaganju u skladu sa članom 26, ako i kad bude potrebno da ih aktiviramo", rekla je ona.
Član 25 Šengenskog ugovora dopušta članicama te 26-člane zone da ponovo uvedu interne granične kontrole u periodu od najviše dve godine, pod vanrednim okolnostima.
U poslednjih nekoliko meseci Austrija, Nemačka, Danska, Švedska, kao i Norveška, koja nije u EU, ali je članica Šengena, uvele su privremenu graničnu kontrolu kao reakciju na izbegličku krizu, na period od najviše šest meseci.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

EU razmatra dvogodišnju suspenziju "šengena"

Izvor: RTS, 26.Jan.2016

Evropska komisija je saopštila da će u jednom trenutku možda dopustiti državama članicama "šengenske zone" da ponovo uvedu granične kontrole u trajanju od najviše dve godine, kako bi se izborile sa izbegličkom krizom. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.