EU priprema nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU priprema nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Evropska unija intenzivno radi na organizaciji nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, između predsednika Srbije Alkesandra Vučića i Hašima Tačija, uz evropsko posredovanje, saznaje Tanjug u Briselu.
Nezvanično, u Briselu se spekuliše da bi do novog sastanka na najvišem nivou moglo da dođe možda i do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kraja sedmice, ali za to zasad nema konkretnijih, makar i nezvaničnih potvrda.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je u toku "intenzivna faza" razgovora timova Evropske službe za spoljne poslove sa "obe strane u dijalogu", koja se, kako se naglašava u Briselu, ne odvija nužno "pred kamerama".
Evropski izvori ocenjuju da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini ne želi da saziva sastanak u okviru dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve dok ne bude sigurna da će se na njemu postići "konkretan rezultat", odnosno napredak u cilju postizanja pravnoobavezujućeg sporazuma.
Taj sporazum bi, prema izvorima Tanjuga iz Brisela, trebalo da obuhvati sva otvorena pitanja i sve ono što do sada nije primenjeno, a dogovoreno je između dve strane.
U Briselu takođe smatraju da "nije ostalo još mnogo vremena" za postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji će, kao pravnoobavezujući, "svi morati da primene".
Članice EU trenutno su i u procesu odlučivanja o broju poglavlja, koje bi Srbija mogla da otvori do kraja ove godine.
Za tu odluku značajan je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, kao i usmeni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o poslednjem napretku u procesu dijaloga Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić se sastaje sa Tačijem do kraja nedelje? Evropska unija priprema nastavak dijaloga

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Nov.2018

Evropska unija intenzivno radi na organizaciji nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, uz evropsko posredovanje, saznaje Tanjug u Briselu..Nezvanično, u Briselu se spekuliše da bi do novog sastanka na najvišem...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.