Izvor: Politika, 10.Feb.2014, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU preti preispitivanjem odnosa sa Švajcarskom

Političari EU strahuju da će ishod referenduma podgrejati postojeće rasprave o ograničavanju slobode kretanja i uvođenju viza

Evropski partneri zapretili su da će preispitati odnose sa Švajcarskom pošto su Švajcarci na nedeljnom referendumu podržali uvođenje kvota za strance i strože uslovljavanje njihovog prava na rad.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus je glasanje, koje je tražila desničarska Švajcarska narodna partija, nazvao „zabrinjavajućim“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << korakom koji pokazuje da se zemlja povlači u sebe.

„Preispitaćemo naše odnose sa Švajcarskom“, izjavio je Fabijus.

Predstavnik za štampu Angele Merkel kaže da Berlin poštuje rezultat, ali da on može da stvori „značajne probleme“ švajcarskim odnosima sa EU.

„EU će ispitati posledice ove inicijative po celokupne odnose Švajcarske i EU“, saopštila je Evropska komisija.

Iako je većinsko „da” na referendumu iznosilo tesnih 50,3 odsto glasova, drugi parametar neophodan za usvajanje inicijative – kantonska većina – doneo je ubedljivu prevagu pristalicama uvođenja kvota. Inicijativa je prihvaćena u 17 od ukupno 26 kantona i polukantona, pa je vlada u Bernu, koja se protivila kampanji desničara, obavezna da u roku od tri godine donese odgovarajući zakon.

„Švajcarska, u srcu Evrope, mogla bi da se suoči sa izolacijom na širokom polju”, poručuju evropski političari. Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc dodaje da bi u krajnjem slučaju EU morala ponovo da uvede granične kontrole prema Švajcarskoj.

Ukoliko bi Švajcarska zakonom propisala kvote za doseljavanje i zapošljavanje stranaca, automatski bi postao nevažeći paket bilateralnih ugovora sa članicama EU koji Švajcarsku stavlja u bolji položaj prema Briselu nego većinu novih članica EU.

Ovi ugovori obuhvataju sporazum o slobodnoj trgovini iz 1972, sporazum o osiguravajućim društvima iz 1989. i bilateralne pakete br. 1 iz 1999. i br. 2 iz 2004. kojim su regulisana pitanja slobode kretanja, saobraćaja, poljoprivrede, naučne i privredne saradnje, raspisivanja javnih konkursa.

Sporazumi su međusobno povezani i nedeljivi, što znači da naknadno ne može biti raskinut ugovor o samo jednom predmetu. Drugim rečima, uvođenje kvota za doseljavanje stranaca ne bi anuliralo samo ugovor o slobodi kretanja, već bi stavilo van snage sve bilateralne ugovore.

Evropski komentatori ističu da će ishod švajcarskog referenduma podgrejati već usijane rasprave koje se vode širom Evrope o ograničavanju slobode kretanja, uvođenju viza i sličnom.

Nemački „Špigl” podseća da kampanje protiv stranaca ne vode samo populističke stranke, pre svega iz okruženja ekstremne desnice. Britanski premijer Dejvid Kameron već je najavio da će njegova vlada razmotriti mogućnosti uvođenja kvota za strance.

Bavarska Hrićšansko-socijalna unija, partner u nemačkoj koalicionoj vladi, krenula je u izbornu kampanju za ulazak u Evropski parlament sa zahtevom da se stane na put „sirotinjskoj migraciji”, što će reći pečalbarima koji dolaze u EU trbuhom za kruhom.

Nije neobično što je potpredsednik francuskog Nacionalnog fronta Florijan Filipo odmah čestitao uspeh švajcarskim kolegama sa ekstremno desnog krila tamošnjeg stranačkog spektra:

„Dobro obavljeno, Švajcarsko! To je prava demokratija!”

----------------------------------------------

Svaki četvrti – stranac

Udeo stranaca u ukupnoj populaciji Švajcarske iznosi 23,5 odsto, odnosno 1,9 miliona od oko osam miliona stanovnika. Porast broja stranaca iznosio je u minulih nekoliko godina prema zvaničnim podacima oko 75.000 osoba godišnje. Prema proračunima inicijatora referenduma, Narodnjačke stranke Švajcarske, broj stanovnika bi se udvostručio do 2060. ako se doseljavanje ne bi zakonski regulisalo.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 11.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.