EU predlaže smanjenje broja medija u Srbiji

Izvor: Blic, 25.Jun.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU predlaže smanjenje broja medija u Srbiji

U Srbiji postoji previše medija, kvalitet njihovog sadržaja je na niskom nivou, i sredstva koja su im na raspolaganju su premala, jedan je od zaključaka Medijske studije, čiji su tvorci inostrani eksperti koje je angažovala Evropska unija.

Postojeće stanje na medijskoj sceni u Srbiji je neodrživo i mora se menjati zakonskim i instititucionalnim reformama, ocenjuje se u izveštaju načinjenom na osnovu komparativne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << analize medijskih scena u Srbiji, Nemačkoj, Austriji i Danskoj.

"Postojeće stanje srpskim medijima je neodrživo i mora se menjati"

Jedna od posledica neuređenog stanja na medijskoj sceni jesu i veoma niske plate u medijima, što, prema mišljenju eksperata, može ugroziti uređivačku nezavisnost i sniziti etičke standarde u novinarstvu. Izveštaj sadrži poglavlja: lokalni i regionalni mediji, nacionalni javni i privatni emiteri, regulatorna tela, digitalizacija, medijski sadržaji i mediji sa javnom finansijskom podrškom, a dokument je prošao i pravnu analizu u EU kako bi se utvrdilo da li su predloženi modeli u skladu sa evropskim standardima.

"Srbija je premala da bi imala postojeći broj televizija sa nacionalnom pokrivenošću"

Kada je reč o lokalnim i regionalnim medijima, u studiji se konstatuje da je postojeći koncept da država, odnosno lokalne vlasti, može imati vlasništvo nad lokalnim ili regionalnim medijem "podložan kritici" budući da ne postoji u EU.

U dokumentu se, zato, preporučuje ukidanje državnog vlasništva nad lokalnim i regionalnim medijima i predlažu inovativni načini finansiranja medija koji bi obavljali tu ulogu.

Tvorci izveštaja smatraju da je Srbija premala i da je njena ekonomija nedovoljno razvijena da bi imala postojeći broj televizija sa nacionalnom pokrivenošću, i konstatuju da u državamaa regiona, pored javnog servisa, funkcionišu svega jedna ili dve komercijalne televizije.

"Dvostruki način finansiranja RTS-a uobičajen je u EU, ali je u Srbiji način naplate nedovoljno efikasan"

Takvo rešenje se preporučuje i za Srbiju, s tim da bi jedan ili dva komercijalna emitera trebalo da budu izabrani na svojevrsnom "natjecanju lepote", odnosno ocenjivanjem predloženih programskih sadržaja. Kada je reč o Radio-televiziji Srbije, kao javnom servisu, analiza pokazuje da je dvostruki način finansiranja, posredstvom pretplate i reklama, uobičajen u EU, s tim da je način naplate naknade za praćenje programa od građana u Srbiji nedovoljno efikasan.

U izveštaju se kritikuje i način na koji je u Srbiji ustrojen sistem regulatornih tela, a kao neki od nedostataka u toj sferi konstatovani su: nejasni kriterijumi za izdavanje dozvola, nepostojanje regulative za kablovske operatere, postojanje političkog uticaja u regulatornim telima, preklapanje nadležnosti...

Kada je reč o digitalizaciji televizijskih signala, koja bi u Srbiji trebalo da bude sprovedena do aprila 2012. godine, konstatovano je tehnički moguće postojanje 32 digitalne nacionalne frekvencije, ali optimum osam kanala kako bi kvalitet slike bio na valjanom nivou.

Studija na engleskom jeziku od danas je dostupna na sajtu Evropske komisije, a sledeće nedelje će biti postavljana verija na srpskom

U Medijskoj studiji se preporučuje i da novinska agencija Tanjug bude transformisana u nevladinu i neprofitnu javnu instituciju, u okviru koje će biti osnovano ekspertsko telo koje će omogućiti da se napravi distinkcija između sadržaja i projekata neophodnih državi i onih koji su tržišno orijentisani.

Država bi, prema preporukama, kada je reč o Tanjugu, finansirala samo onaj deo proizvodnje agencije koji je nekomercijalne prirode. Eksperti koje je angažovala EU ukazali su i na brojne druge probleme - nedosledno poštovanje autorskih prava i neefikasna naplata tantijema, nedovoljna razvijenost kablovske infrastrukture, preveliki aparat Radio-televizije Vojvodine s obzirom na njenu gledanost...

Studija, o kojoj će opsežna javna rasprava početi u septembru, danas će u engleskoj verziji biti dostupna na veb-sajtu Evropske komisije, a sledeće sedmice biće objavljena i verzija na srpskom jeziku.

Na osnovu smernica koje su postavljene u ovoj studiji, a nakon završetka javne rasprave, biće načinjena Medijska strategija za transformaciju medijske scene u Srbiji.

Današnjem predstavljanju Medijske studije prisustvovaali su predstavnici Ministarstva kulture, Evropske komisije i OEBS-a, kao i medijskih organizacija i udruženja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.