EU pozdravila sporazum Izraela i UAE: Nadaju se da će biti nastavljeni pregovori sa Palestincima

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Avg.2020, 00:03

EU pozdravila sporazum Izraela i UAE: Nadaju se da će biti nastavljeni pregovori sa Palestincima

- To ide u korist svima, veoma je važno za regionalnu stabilnost -

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj pozdravio je danas sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojem su delimično posredovale SAD.

Međutim, Borelj je, takođe pozvao Izrael da ode dalje od obećanja datog u sklopu dogovora da će suspendovati planove za pripajanje oblasti okupirane Zapadne obale.

Borelj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je, takođe izneo jasan stav da EU i dalje podržava rešenje koje predviđa formiranje dve države kao način za postizanje mira između Izraela i Palestinaca.

- Pozdravljam sporazum između Izraela i UAE. To ide u korist svima i veoma je važno za regionalnu stabilnost. Suspenzija aneksije je pozitivan korak, od tog plana treba da se potpuno odustane - naglasio je Borelj.

On je dodao da EU izražava nadu da će biti nastavljeni izraelsko-palestinski pregovori o rešenju kojim se predviđaju dve države na osnovu međunarodno usaglašenih parametara.

Američki predsednik Donald Tramp, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i princ Abu Dabi Muhamed Bin Zajed objavili su zajedničko saopštenje u kojem Izrael i UAE objavljuju "punu normalizaciju odnosa".

U sklopu sporazuma, Izrael se saglasio da suspenduje planiranu aneksiju palestinske teritorije.

Tramp je pozdravio sporazum kao "značajan korak ka gradnji mirnijeg, sigurnijeg i naprednijeg Bliskog istoka".

Međutim, palestinski predsednik Mahmud Abas odbacio je sporazum kao "izdaju".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.