EU pokrenula postupak protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske zbog sporazuma s Balkanom

Izvor: B92, 11.Okt.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pokrenula postupak protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske zbog sporazuma s Balkanom

Evropska komisija pokrenula je protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske postupak zbog kršenja sporazuma.

Postupak je pokrenut zato što su navedene zemlje sklopile sporazum sa pet zemalja jugoistočne Evrope o automatskoj razmeni DNK podataka, otisaka prstiju i registara automobila.

Radi se, kako prenose austrijski mediji, o sporazumu koji je inicirala Austrija sa namerom jačanja policijske saradnje sa Zapadnim Balkanom radi borbe protiv prekograničnog kriminala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Evropska komisija postupak koji je pokrenula obrazložila je time da samo EU ima nadležnost nad razmenom takvih podataka.

Zbog toga se sporazum sklopljen sa zemljama Zapadnog Balkana smatra kršenjem ekskluzivnih nadležnosti EU.

Sporazum između četiri države EU sa Albanijom, Makedonijom, Moldavijom, Crnom Gorom i Srbijom potpisan je septembra prošle godine, pod predsedavanjem Austrije Uniji, u okviru konferencije ministara unutrašnjih poslova EU i država jugoistočne Evrope u Beču.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl okarakterisao je sporazum kao "ogroman korakom napred u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, ekstremizma i trgovine ljudima ".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU pokrenula postupak protiv Austrije zbog RAZMENE PODATAKA sa Zapadnim Balkanom

Izvor: Blic, 11.Okt.2019

Evropska komisija pokrenula je protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske postupak zbog kršenja sporazuma zato što su sklopile sporazum sa pet zemalja jugoistočne Evrope o automatskoj razmeni DNK podataka, otisaka prstiju i registar automobila.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.