EU planira sankcije za 31 beloruskog zvaničnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2020, 15:21

EU planira sankcije za 31 beloruskog zvaničnika

Evropska unija planira da do sredine septembra uvede ekonomske sankcije 31 beloruskom zvaničniku, uključujući ministra unutrašnjih poslova, rekla su trojica evropskih diplomata, prenosi Rojters.

"Prvobitno smo dogovorili 14 imena, ali mnoge države misle da to nije dovoljno. Sada smo postigli konsenzus o još njih 17", rekao je evropski diplomata. On je naveo da je reč o visokim zvaničnicima odgovornim za izbore i nasilje protiv demonstranata.

Ministri spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova EU zatražili su prošlog meseca u Berlinu političku podršku za sankcije beloruskim zvaničnicima, uključujući zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine.

Grčka i Kipar, koji traže odvojene sankcije za Tursku zbog spora na istočnom Sredozemlju, još treba da daju podršku sankcijama beloruskim zvaničnicima.

Diplomatski izvori su rekli da bi te dve zemlje mogle iskoristiti davanje podrške sankcijama beloruskim zvaničnicima kako bi osigurale strože sankcije za Tursku.

Imena beloruskih zvaničnika koji će biti na spisku za sankcije još se mogu dodavati i uklanjati sa spiska, ali diplomati navode da bi formalni dogovor mogao da bude postignut 21. septembra na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova EU. Sankcije bi trebalo da stupei na snagu 22. septembra.

Litvanija, Letonija i Estonija već su nametnule sankcije beloruskim zvaničnicima krajem avgusta.

Za razliku od liste baltičkih zemalja, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko neće biti na spisku EU za uvođenje sankcija.

Nemačka, koja trenutno predsedava EU, traži više vremena za dijalog i želi da ostavi mogućnost da Lukašenko kasnije bude stavljen na spisak zvaničnika Belorusije kojima će EU uvesti sankcije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.