EU planira da deblokira milijardu evra pomoći Ukrajini

Izvor: N1 televizija, 14.Sep.2018, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU planira da deblokira milijardu evra pomoći Ukrajini

Evropska unija planira da izdvoji milijardu evra Ukrajini, gde se na istoku vodi oružani sukob i koja jedva izlazi iz ozbiljne ekonomske krize, navodi se u memorandumu koji su potpisali zvaničnici Kijeva i Brisela.

Ta pomoć se daje uz uslov da Kijev sprovede mere za borbu protiv korupcije i da Međunarodni monetarni fond obnovi finansiranje Ukrajine, rekao jepotpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Među traženim merama je da Ukrajina >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << osiguran dovoljno finansiranje za osnivanje suda specijalizovanog za pitanja korupcije i uspostavi elektronski sistem provere prijavljenih sredstava ukrajinskih funkcionera. Ako se te mere ispune, EU će deblokirati ta sredstva u obliku dugoročnih zajmova, od kojih bi prva tranša od 500 miliona evra mogla da bude oslobođena do kraja ove godine a druga na proleće 2019, rekao je on.

"Vidimo da ukrajinska privreda ponovo raste i očekujemo rast BDP-a od 3,5 odsto ove godine", rekao je potpredsednik Evropske komisije.

Ukrajina koja je 2014. zapala u duboku ekonomsku krizu, do sada je dobila 2,8 milijardi evra pomoći EU, prema saopštenju Evropske komisije u Ukrajini.

Brisel je, međutim, prošle godine odbio da oslobodi dodatnu tranšu pomoći od 600 miliona dolara Kijevu zato što nije ispunio potrebne uslove.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.