Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU osuđuje izjave političkih vođa u Albaniji koje pozivaju na nasilje

Visoki zvaničnici Evropske unije, u osvrtu na najnovije događaje u Albaniji, potvrdili su pravo građana na mirne demonstracije, osudili izjave koje pozivaju na nasilje i ocenili kao kontraproduktivnu i suprotnu demokratskom izboru građana odluku opozicionih vođa da napuste parlament, saopštila je danas evropska spoljnopolitička služba.

Visoka predstavnica Federika Mogerini i komesar Johanes Han rekli su u zajedničkoj izjavi da ponovo potvrđuju da su mirni protesti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << osnovna odlika i suštinska vrednost demokratije, ali su snažno osudili svaku retoriku političkih vođa koja vodi nasilju.

Oni su kritikovali odluku opozicije da odustane od svojih mandata u Parlamentu navodeći da to ozbiljno ometa funkcionisanje demokratije u Albaniji i poručili da je Parlament mesto gde treba razgovarati o reformama i važnim događajima, a ne bojkotovati ga.

"Te odluke su kontraproduktivne, suprotne su demokratskom izboru albanskih građana i miniraju napredak koji je zemlja napravila na putu ka EU", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da EU očekuje od svih članova albanskog Parlamenta da brane ideale i principe demokratije, da nastave da služe u Parlamentu i da preduzmu potrebne mere da izbegnu nasilno delovanje i zapaljive izjave.

"Očekujemo od Vlade i opozicije da se uključe u konstruktivne razgovore sa ciljem prevazilaženja trenutne političke situacije za dobrobit Albanije i njenih građana", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.