EU odobrila novi mehanizam usvajanja sankcija za širenje i upotrebu hemijskog oružja

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2018, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odobrila novi mehanizam usvajanja sankcija za širenje i upotrebu hemijskog oružja

 

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske Unije su u Luksemburgu odobrili novi mehanizam usvajanja sankcija za širenje i upotrebu hemijskog oružja, saopštila je pres-služba Saveta EU.

„Sada će EU imati mogućnost da nameće sankcije licima i organizacijama umešanim u razvoj i upotrebu hemijskog oružja, bez obzira na to gde se to dešava i na njihovu nacionalnu pripadnost“, navodi se u saopštenju.


Ograničenja će uključivati zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine fizičkih i pravnih lica. Osim toga, građanima i organizacijama u Evropskoj uniji će biti zabranjeno da obezbeđuju sredstva navedenim licima.


Vlasti Evropske Unije saopštile su da će nove mere biti preduzete „u okviru razvoja mera u oblasti bezbednosti nakon incidenta u britanskom Solsberiju“. Ranije je mehanizam dogovoren na nivou stalnih predstavnika zemalja-članica EU.


Na sastanku u Luksemburgu ministri spoljnih poslova takođe će raspravljati o posledicama „sajber-napada na OZHO“ koji se pripisuju Rusiji i održati razgovore sa predstavnicima šest zemalja Istočnog partnerstva (Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Moldavija i Ukrajina).


Ranije je britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će ministri spoljnih poslova zemalja EU na pregovorima 15. oktobra u Luksemburgu zvanično odobriti sankcije u vezi sa upotrebom hemijskog oružja.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.