Brnabić: Mere EU neće pogoditi srpski čelik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2019, 04:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Mere EU neće pogoditi srpski čelik

Imamo političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena kvotama, jer to stoji i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da nije zabrinuta za našu železaru zbog mera koje treba da uvede Evropska komisija.

"To nije borba EU protiv Srbije, ni protiv Kine", istakla je premijerka.

Brnabić je prenela novinarima da je juče u Strazburu, gde trenutno zaseda EK, imala radni sastanak sa komesarkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za trgovinu, Sesilijom Malstrom.

"U prethodnom periodu sam o ovome pričala sa predsednikom EK Žan Klod Junkerom, šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, te sa evropskim komesarom Johanesom Hanom".

"Mislim da postoji dosta nerazumevanja oko ove stvari. Oko ovoga razgovaramo sa EK već više od četiri meseci. Tim koji je angažovan oko toga je najozbiljniji tim i proizveo je analize koje smo predstavili EK, te imamo i nezavisne studije koje su analizirale našu industriju u odnosu na predložene mere. Preduzeli smo sve da zaštitimo Srbiju i našu železaru", naglasila je ona.

Objasnila je da je EU u jednu ruku bila naterana na ove mere, koji nisu ni protiv Srbije, ni Zapadnog Balkana, a ni protiv Kine, i podvukla da se ne radi o borbi EU protiv Kine.

Podsetila je da su SAD prve uvele protekcionističke mere prema EU upravo za trliste čelika, koje je najosetljivije za EU jer je to osnova na kojoj je nastala EU, pa je Evropska komisija morala da uzvrati protekcionističkom merom.

"Pazićemo da u bilo kom trenutku, kada SAD ukinu protekcionističke mere prema EU, da i EU povuče ove mere. Ta mera, ako se donese odluka, će biti od 4. februara na snazi. U ovom trenutku mislim da je železara potpuno sigurna", ukazala je ona.

"Svakako ce mere morati da idu i prema Srbiji i kao prema svim zemljama koje su van EU, osim onih zemalja koje su izričito prema pravilima Svetske trgovinske organizacije isključene, dakle sve ostale zemlje ce dobiti kvote".

Rekla je da je EU uzela u obzir sve naše analize.

Prema njenim rečima, iz tih mera za nas će biti relevantne tri proizvodne kategorije.

"Za jednu kategoriju nećemo imati nikakve kvote, već globalnu za EU, a za druge dve ćemo najverovatnije imati kvote, koje ćemo moći automatski da podignemo. Te mere jesu i nisu ok za našu železaru. Vazno je da ćemo moći da ih podignemo ako ih bude i da uđemo u globalnu kvotu za druge dve kategorije već od aprila", objasnila je dalje.

Brnabić je kazala da je u razgovorima sa EK dogovorila i klauzulu, koja kaže da mi u svakom trenutku možemo da pokažemo da smo zabrinuti i ako dokažemo tu zabrinutost podacima možemo dodatno da pregovaramo o podizanju kvote.

Kazala je da je u stalnoj komunikaciji sa partnerima Hestilom i da se sledeće nedelje sastaje sa njima.

"Imamo pored ovoga političke garancije da Srbija neće biti bilo kako negativno pogođena ovim kvotama. To je i u okviru našeg ugovora o Stabilizaciji i pridruživanju, zato sto je taj Ugovor upravo o našoj ekonomskoj stabilizaciji, da bismo postigli ekonomski rast da postanemo članica EU", objasnila je.

"Svakako će biti teže nego pre ovoga, zahtevaće veći i politički angažman Srbije da stalno pratimo situaciju u železari i izvoz u EU, ali nisam zabrinuta u ovom trenutku", podvukla je Brnabić.

U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da će zemlje članice 16. januara glasati o uvođenju konačnih zaštitnih mera na uvoz čelika.

Glasanje će se obaviti na osnovu rezultata istrage koju je Evropska komisija pokrenula u martu 2018. godine i koja je dovela do uvođenja "privremenih zaštitnih mera" u julu 2018. godine u cilju zaštite EU industrije i tržišta čelika nakon uvođenja jednostranih taksi SAD na uvoz čelika i aluminijuma.

Srbija je prilikom uvođenja privremenih zaštitnih mera na izvoz čelika u EU bila izuzeta.

"Nalazi i namere Evropske komisije će biti predmet glasanja zemlja članica. Nakon njihovog konačnog usvajanja od strane Komisije mere bi trebalo da stupe na snagu početkom februara 2019. godine", izjavio je portparol Evropske komisije za Tanjug.

U Evropskoj komisiji kažu da su u potpunosti upoznati sa zabrinutošću srpskih vlasti povodom ovog pitanja.

Srbija je zatražila od Evropske komisije da bude izuzeta iz novih EU kvota za uvoz čelika.

Time bi se osigurao nastavak pune proizvodnje Železare Smederevo koja je označena kao jedan od ključnih pokretača privrednog rasta države.

Procenjuje se da je maksimalna godišnja proizvodnja smederevske Železare, koja je od 2016. godine u vlasništvu kineske kompanije "Hestil" 2,2 miliona tona čelika godišnje što predstavlja oko 1,5 procenata EU proizvodnje.

Glavni izvoznici čelika u EU su Kina , Indija, Rusija Južna Koreja i Ukrajina.

U izveštaju Evropske komisije Svetskoj trgovinskoj organizaciji navodi se da bi nove zaštitne mere za uvoz čelika u EU trebalo da budu uvedene na tri godine i to u visini od 25 procenata ukoliko se prekorači tzv tradicionalni nivo trgovine čelikom na EU tržištu.

Mere bi trebalo da budu uvedene po principu "erga omnes", dakle bez obzira na poreklo i da se odnose na 26 kategorija čeličnih proizvoda.

Navodi se da bi ove mere u slučaju izmenjenih okolnosti mogle biti ponovo razmotrene i preinačene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU danas odlučuje o mogućim kvotama na srpski čelik

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2019

Zemlje članice EU će danas doneti odluku u uspostavljanju "konačnih zaštitnih kvota" na uvoz čelika na tržište Unije...- Evropska komisija u popunosti je upoznata sa zabrinutošću srpskih vlasti povodom ovog pitanja - rečeno je Tanjugu u Briselu...U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da će...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.