Izvor: RTS, 12.Avg.2020, 08:03

EU očekuje nezavisnu istragu za korupciju u slučaju gradnje vetroelektrana na Možuri

Evropska komisija očekuje da se u Crnoj Gori sprovede kredibilna, nezavisna i efikasna istraga u vezi s optužbama za korupciju u slučaju gradnje vetroelektrana na Možuri, saopštila je "Vijestima" portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.
Pisonero je rekla da je vladavina prava jedna je od fundamentalnih vrednosti Evropske unije i kao takva predstavlja odlučujući element za proces pristupanja Evropskoj uniji, koji određuje sveukupnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brzinu pregovora o pristupanju Crne Gore.

"Imajući to u vidu, očekujemo da optužbe o korupciji dobiju kredibilne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore i takođe ponovo ističemo važnost raspravljanja o takvim pitanjima u demokratski izabranim institucijama", kazala je Pisonero.
Vijesti su pitale da li EK prati dešavanja na Malti u vezi s ubistvom novinarke Dafne Karuana Galizije i korupcionaške afere koju je istraživala o vezi biznismena i visokih državnih funkcionera sa projektom izgradnje vetroelektrana u Crnoj Gori? Kakva su očekivanja Evropske komisije u vezi s rezultatima istrage? S obzirom na to da se u istrazi na Malti pominju kompanije koje su poslovale i u Crnoj Gori, kao i visoki državni funkcioneri Crne Gore, da li je moguće očekivati proširenje istrage i na Crnu Goru?
Sin ubijene novinarke Metju Karuana Galicija, pre dva dana je u intervjuu Vijestima rekao da je tadašnji predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović bio ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura. "Ispitivala je veze između Đukanovića, premijera Malte Džozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu", kazao je Metju.
On je i sam kao istraživački novinar, zajedno sa grupom kolega, nastavio istraživanje svoje majke ubijene 2017. godine. Tužilaštvo Malte je kazalo da njeno ubistvo ima veze sa istragom kojom se bavila. Kazao je da se istražuju i firme koje su bile povezene sa malteškim funkcionerima, a koje su imale transakcije i u Crnoj Gori.
Evropska komisija već se više puta izjašnjavala da istraga na Malti u vezi s ubistvom novinarke i višemilionskih sumnjivih transakcija firmi uključenih u izgradnju vetroelektrana u Crnoj Gori, ali i povezanih sa funkcionerima Vlade te države, mora imati najveći prioritet.
Predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović u junu je odbio da na dnevni red uvrsti zahtev poslanika Srđana Milića, kojeg je podržalo svih 39 poslanika opozicije, da se formira anketni odbor o ovom slučaju. Specijalno državno tužilaštvo je 2017. godine nakon pisanja medija otvorilo uviđaj o ovom slučaju koji i dalje traje, bez jasnih rezultata.
Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković rekao je juče da će policija, ukoliko dobije zahtev od policije Malte preko Interpola i Evropola u vezi sa slučajem ubistva malteške novinarke, postupiti "promptno i efikasno". Metju Karuana Galicija je ranije kazao da je crnogorska policija već dobijala takve zahteve.
EP upozoravao na ugroženu vladavinu pravaEvropski parlament u decembru prošle godine usvojio je "Rezoluciju o vladavini prava na Malti nakon nedavnih otkrića u slučaju ubistva Dafne Karuana Galizije" u kojoj su kritikovali postupke Vlade i neefikasnu istragu. Nakon toga predsjednik Vlade Malte Džozef Muskat podneo je ostavku, prenose Vijesti.
Evropski parlament u Rezoluciji navodi da je duboko zabrinut zbog integriteta i verodostojnosti istraga o ubistvu novinarke Galicije, kao i da "prima na znanje široko rasprostranjeno negativno mišljenje o delovanju vlade u tom pogledu, kao i smanjenje poverenja u institucije i njihova kredibiliteta".
"EP naglašava da je preko potrebno eliminisati svaki rizik od ugrožavanja istraga, bilo potencijalan bilo stvaran. Nadalje, ističe da taj rizik postoji sve dok je premijer i dalje na dužnosti. Izrazito je zabrinut zbog toga što u brojnim drugim istragama povezanim sa slučajevima pranja novca i korupcije nije ostvaren napredak ili one nisu ni pokrenute, naručito kad je reč o bivšem šefu kabineta premijera i bivšem ministru turizma. Pozivamo malteške vlasti da pokrenu te istrage i da ostvare napredak u njima", navedeno je u Rezoluciji.
EP je istakao da duboko žali što su događaji na Malti proteklih godina doveli do ozbiljnih i trajnih pretnji vladavini prava, demokratiji i temeljnim pravima, među kojima su i sloboda medija, nezavisnosti policije i pravosuđa te sloboda mirnog okupljanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DO KOGA VODI KRVAVI TRAG SA MALTE? Brisel traži od Crne Gore HITNU ISTRAGU o optužbama za korupciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2020

Evropska komisija traži da kontrola tokova novca prilikom izgradnje vetroparka bude najveći prioritet..Evropska komisija očekuje da se u Crnoj Gori sprovede kredibilna, nezavisna i efikasna istraga u vezi s optužbama za korupciju u slučaju gradnje vetroelektrana na Možuri, saopštila je portparolka...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.