EU obezbeđuje 1.800 tableta za škole u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2020, 15:02

EU obezbeđuje 1.800 tableta za škole u Srbiji

Zahvaljujući projektu Evropske unije "Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu" 30 škola u našoj zemlji dobiće 1.800 tablet računara, digitalne biblioteke i klubove za učenje.

Svečano potpisivanje dokumenta o početku projekta održano je danas onlajn, a ugovor su potpisali šef delegacije EU U Srbiji Sem Fabrici, ministar prosvete Branko Ružić i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Ministar prosvete Branko Ružić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže da je Srbija uspela da održi i očuva obrazovni proces i u vreme epidemije kovid 19, a da je posebna pažnja usmerena na rad sa osetljivim grupama.

"Projektom je predviđeno da 30 škola dobije po 60 tableta koji će olakšati obrazovni proces učenicima", rekao je Ružić i dodao da je planirana i obuka za bibliotekare.

Projekat realizuje Ministarstvo prosvete i UNICEF uz finansijsku pomoć EU u vrednosti od 1,8 miliona evra.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je obrazovanje važno i da je značajno da ono bude dostupno svima, posebno ugroženim kategorijama društva.

"Ovo je projekat za suzbijanje diskriminacije, da najugroženija deca ne budu zapostavljena", rekao je Fabrici i dodao da je ovaj projekat u obrazovanju deo šireg napora EU da pomogne Srbiji u pandemiji kovida 19.

On je podsetio da je da je EU donirala više od 60 miliona evra za zdravstvo Srbije i 75 miliona za ekonomiju.

Napominje da je je EU u poslednjih 15 godina uložila oko 100 miliona evra u sistem obrazovanja u Srbiji.

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji kaže da je pandemija globalno pogodila sve obrazovne sisteme, da su u 188 zemalja zatvorene škole.

"Bilo je impresivno kako se obrazovni sistem u Srbiji prilagodio i nastava je bukvalno preko noći prešla na digitalne platforme i onlajn. Međutim, izazovi su i dalje tu, jer ova kriza je pokazala socijalne nejednakosti", navela je ona.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.