EU o Raminoj izjavi: Politička mešanja u susedne zemlje nisu od pomoći

Izvor: RTS, 19.Feb.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU o Raminoj izjavi: Politička mešanja u susedne zemlje nisu od pomoći

Evropska unija povodom "ideje" albanskog premijera Edija Rame o "zajedničkom predsedniku Albanije i Kosova" navodi da su "izjave koje se mogu tumačiti kao političko mešanje u susedne zemlje" kontraproduktivne, kako u izgradnji dobrosusedskih odnosa, tako i napretku na putu evropskih integracija zemalja regiona.
"Izjave koje se mogu tumačiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao političko mešanje u susedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa. Umesto toga, EU očekuje od celog regiona da nastavi sa izgradnjom konstruktivnih i kooperativnih odnosa i da pojačaju sopstvene reformske procese radi napretka na putu evropskih integracija", izjavila je portparolka Evropske komisije Ketrin Rej.

Odgovarajući na konstataciju pojednih medija u Briselu da ideje poput Ramine "vrlo liče na projekat 'Velike Albanije'" i vode ka "menjanju granica na Balkanu", u Evropskoj komisiji ponavljaju da će EU nastaviti da podržava principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.
"Evropski savet je naglasio nedvosmislenu podršku jasnoj evropskoj perspektivi regiona. Nastavićemo da bilateralno radimo sa zemljama na njihovom putu u EU i u cilju bolje saradnje i odnosa u regionu", poručila je Rejova.
Albanski premijer Edi Rama, povodom obeležavanja desete godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio je da će "Albanija i Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku" i naveo ideju o postojanju "jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU povodom Ramine izjave: Politička miješanja u susjedne zemlje nisu od pomoći

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2018

BRISEL - Evropska unija povodom 'ideje' albanskog premijera Edija Rame o 'zajedničkom predsedniku Albanije i Kosova' kaže da su izjave koje su mogu tumačiti kao političko miješanje u susjedne zemje' kontraproduktivne, kako u izgradnji dobrosusjedskih odnosa, tako i napretku na putu EU integracija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

EU: Ramine izjave ne doprinose pomirenju

Izvor: Danas, 19.Feb.2018

Evropska unija smatra da su izjave albanskog premijera Edija Rame o “zajedničkom predsedniku Albanije i Kosova” kontraproduktivne u izgradnji dobrosusedskih odnosa i napretku na putu evropskih integracija i mogu se tumačiti kao političko mešanje u susedne zemlje, prenosi agencija Srna

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.