EU nudi Africi šest milijardi evra za zaustavljanje migranata?

Izvor: RTS, 25.Jun.2018, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nudi Africi šest milijardi evra za zaustavljanje migranata?

Evropska unija bi mogla da platiti šest milijardi evra severnoafričkim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele da dođu u Evropu, izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Ginter Etinger.
Članice EU u sporu su oko toga kako rešiti migrantsku krizu, a to će biti glavno pitanje na susretu evropskih zvaničnika krajem ove nedelje.

Jedna od ideja koja se razmatra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jesu takozvane "tačke iskrcavanja", u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Severne Afrike pre nego što bi migranti stupili na evropsku teritoriju.
"EU bi finansirala takav plan, a šest milijardi evra u narednim godinama su "vrlo realistična" brojka", naveo je Etinger, prenosi portal Indeks
EU je 2016. godine toliko obećala i Turskoj koja je zauzvrat pristala da bude domaćin izbeglicama, koje bi u protivnom nastavile svoj put u Evropu. 
"Kad god blok može da pronađe države ili partnere koji mogu sarađivati, EU će finansirati osnovne potrebe za migrante poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odeće, hrane i obrazovanja u "zatvorenim selima", istakao je Etinger. 
On je posebno spomenuo Libiju, Tunis i "druge države" severa Afrike. 
"Nijedna severnoafrička vlada dosad nije iskazala spremnost da bude domaćin toj infrastrukturi, ali razgovori su u toku s Međunarodnom kancelarijom za migracije i UNHCR-om", objavila je Komisija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"EU bi mogla da plati šest milijardi evra Africi za zaustavljanje migranata"

Izvor: Blic, 26.Jun.2018, 00:22

- Evropska unija bi mogla da plati šest milijardi evra severnoafrickim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele da dođu u Evropu - izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Ginter Etinger.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.