EU nenamjenski potrošio 3,3 milijarde eura iz proračuna u 2017.

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Okt.2018, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nenamjenski potrošio 3,3 milijarde eura iz proračuna u 2017.

BRUXELLES - Europska unija (EU) nenamjenski je potrošila oko 3,3 milijarde eura, odnosno 2,4 posto ukupnog proračuna iz 2017. godine, manje nego godinu dana prije, pokazalo je godišnje izvješće Europskog revizorskog suda.

Nenamjenski utrošena su proračunska sredstva koja nisu utrošena u skladu s propisima u EU, bilo da je riječ o računovodstvenoj grešci ili o prenamjeni sredstava.

Revizori >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ujedno ističu kako se udio nenamjenski potrošenih sredstava smanjuje zahvaljujući efikasnijem sustavu revizije. U 2016. taj je udio procijenjen na 3,1 posto, nasuprot 3,8 posto procijenjenih za godinu ranije.

Godišnje izvješće Europskog revizorskog suda dolazi u kritičnom trenutku za Europsku uniju, s obzirom na bojazni Bruxellesa da bi jačanje euroskepticizma moglo dati vjetar u leđa populističkim strankama na idućim izborima za Europski parlament (EP).

Osim toga, zemlje članice pripremaju se za uobičajeno teške progovore o dugoročnom financijskom okviru EU-a, a još trebaju postići dogovor s EP-om u vezi prijedloga proračuna za 2019. godinu, podsjeća Dpa.

Ukupna potrošnja na razini EU-a iznosila je prošle godine 137,4 milijarde eura.

Među nenamjenski utrošenim sredstvima revizori ističu primjer "velikog istraživačkog instituta u Njemačkoj koji je dobio sredstva iz EU proračuna za potrebe istraživačkog projekta, ali ih je dijelom utrošio na troškove koji nisu povezani s tim projektom".

Predsjednik Europskog revizorskog suda Klaus-Heiner Lehne upozorio je EU da ne daje obećanja koja ne može ispuniti, s obzirom na to da je EU proračun 50 puta manji od onog koliko godišnje utroše njegove zemlje članice.

"Ako stvaramo očekivanja koja ne možemo ispuniti, gubimo vjerodostojnost kod naših građana, a što je važnije, gubimo njihovo povjerenje", poručio je čelnik tog suda.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.