EU neće da komentariše Tačijevu izjavu

Izvor: B92, 26.Maj.2020, 18:53

EU neće da komentariše Tačijevu izjavu

EU nije imala komentar na izjavu predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi Miroslav Lajčak

”Nemamo komentar na ovakvu izjavu Tačija”, kratko je poručio portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Ni sam Miroslav Lajčak, koji je na funkciju specijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine izabran početkom aprila, nije se oglašavao ovim povodom.

Tači je svoj stav obrazložio time da ”nije u kontaktu sa Lajčkom”, a da vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti ”već tri meseca razgovara sa Lajčkom i Žozepom Borelom” o ”njemu nepoznatim stvarima”.

Ocenjujući da su u pitanju ”pregovarači iz zemalja koje nisu priznale Kosovo”, Tači zaključuje da će se odazvati na pozive za sastanke koje organiziju Angela Merkel i Emanuel Makron, kao i da ima ”puno poverenje” u rukovodstvo SAD da će proces pregovora "ubrzati i uspešno okončati".

Ovo nije prvi put da zvaničnici Prištine otvoreno ne podržavaju ulogu EU u dijalogu Beograda i Prištine i insistiraju na većem učešću SAD.

Bivši primijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je prilikom svoje prve posete Briselu u novembru 2017. godine takođe kritikovao rezultate EU i tadašnje šefice diplomatije EU Federike Mogerini kao posrednice u pregovorima o normalizaciji odnosa.

Takva situacija dovela je do otkazivanja zajedničke konfrencije za medije Ramuša Haradinaja i Federike Mogerini u Briselu, što se ponovilo i sledeće godine nakon razgovora Haradinja i Mogerinijeve o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Kosova.

Zvaničan stav EU bio da je u pitanju ”nedostatak vremena”, dok su diplomatski izvori naglašavali ”lošu atmosferu” iza zatvorenih vrata.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom

Izvor: RTS, 26.Maj.2020

Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak. . "Nemamo komentar na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.