EU ne može tražiti od Srbije da prizna Kosovo

Izvor: Politika, Fonet, 18.Feb.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ne može tražiti od Srbije da prizna Kosovo

Realno je da zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU 2018, poručuje potpredsednik evropskih socijalista

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 18. februara – Hanes Svoboda, austrijski poslanik u Evropskom parlamentu (EP), potpredsednik evropskih socijalista i izvestilac EP za Hrvatsku, smatra da „Evropska unija ne može tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, jer je neke države EU takođe nisu priznale”. U izjavi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Politiku” on je ocenio da „neko rešenje, ipak, treba da bude postignuto” pre ulaska Srbije u EU.

U prošlonedeljnom obraćanju poslanicima EP u Strazburu Svoboda je pored ostalog rekao da „niko ne zna formulu po kojoj Srbija iako ne prizna nezavisnost Kosova može ući u EU” i „da će to biti teška diplomatska formula, koju Srbija treba da pronađe”. On je tom prilikom objasnio da „EU ne želi da uvozi probleme već da izvozi stabilnost”.

„Mi treba da promovišemo ulazak Srbije u EU, ali istovremeno i da uključimo Kosovo u evrointegracije. Ne možemo da tražimo od Srbije da prizna Kosovo koje nisu priznale i neke članice EU. Većina država EU jeste priznala Kosovo, ali nisu sve. Moramo pronaći neki način, ali da ne pritiskamo Srbiju sada zbog Kosova”, kazao je Svoboda. Na pitanje da li to znači da će pritisaka biti kasnije, on je odgovorio da „nema jedinstvenog pritiska na Beograd, jer nisu sve države EU priznale nezavisnost Kosova”, ali i da „još ima vremena do ulaska Srbije u EU”.

„Nismo još započeli pristupne pregovore sa Makedonijom. Ništa neće ići brzo na zapadnom Balkanu, to su iluzije – pokazalo se. Ništa od velike brzine. To ne bi bilo realno”, ocenio je Svoboda i zatim prokomentarisao nedavno ponovljenu inicijativu koja je došla od šefova diplomatija Grčke i Austrije o zajedničkom ulasku svih država zapadnog Balkana u EU 2014. godine.

„Ako sve balkanske države 2014. godine budu obuhvaćene procesom pregovora o članstvu onda se to može smatrati uspehom. Moglo bi se reći da je realnost da onda zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU 2018. godine. Dakle, imamo još sedam, osam godina”, rekao je Svoboda i dodao da on nema konkretan predlog za Srbiju kako da reši pitanje Kosova ali potvrđuje da „neko rešenje mora biti pronađeno”. Kao izvestilac EP za Hrvatsku on navodi da je realno očekivati da ona postane članica EU 2013. godine, a ne ranije kako predviđaju mnogi u Briselu.

V. Jokanović

[objavljeno: 19/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.