EU kritikovala delegaciju Prištine u Briselu

Izvor: B92, 17.Jun.2015, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU kritikovala delegaciju Prištine u Briselu

Delegacije Beograda i Prištine su u Briselu, uz posredovanje EU, nastavile tehnički dijalog u vezi sa formiranjem ZSO, ali se ne očekuju izjave učesnika.

Najavljenih izjava o rezultatima razgovora neće biti, jer su, kako Beta nezvanično saznaje u Briselu, evropski predstavnici kritikovali poslednje izjave šefice prištinske delegacije Edite Tahiri zbog interpretacija o sadržini razgovora o telekomunikacijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održanih u ponedeljak. Od obe delegacije zato je zatraženo da se uzdrže od izjava.

Oštar protest predstavnicima EU juče je, zbog izjave Tahiri o navodnom dogovoru u oblasti telekomunikacija, uložio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je posrednicima u dijalogu skrenuo pažnju da takvi istupi moraju da se "stave pod kontrolu".

"Stalno iznošenje neistina o sadržini razgovora štetno je po sam proces i mora odmah da prestane", naveo je Đurić, upozorivši da Priština stalnim iznošenjem neistina o sadržaju razgovora u Briselu pokušava da isprovocira prekid dijaloga.

Tahiri je posle jučerašnjih razgovora o telekomunikacijama u Briselu izjavila je da će Kosovo dobiti međunarodni telefonski broj 383, a da će zahtev nadležnom međunarodnom telu poslati Austrija.

"Određivanje i dobijanje telefonskog broja je od velikog značaja, jer će Kosovo imati broj kao svaka država za razliku od sadašnje situacije kada je u upotrebi nekoliko kodova", rekla je Tahiri.

Đurić je juče, međutim, novinarima u Briselu objasnio da Međunarodna telekomunikaciona unija, koja je deo sistema UN, prepoznaje Kosovo kao deo Srbije, tako da jedino Srbija može da zatraži još jedan pozivni broj koji bi važio na njenoj teritoriji.

"Ako gospođa Tahiri ili bilo ko iz Prištine misli da može da bez saglasnosti Srbije dođe do pozivnog broja, pozivam ih da to urade. Ako je to što tvrde tačno, onda nam ovi razgovori nisu ni potrebni, neka oni sami zatraže pozivni broj pa će možda da ga dobiju jednog dana, a možda ni tada", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, bez Srbije ne može da bude postignut dogovor o telekomunikacijama, i poseban pozivni broj, ako i bude omogućen kao proizvod dogovora da "Telekom Srbija" nesmetano funkcioniše na području KiM, može da se dobije samo tako što će ga zatražiti Beograd.

"Mi se trudimo da krčimo put Srbije kroz lavirint ovih teških pregovora, ali to nije lako u situaciji kada imate drugu stranu koja neprekidno govori neistine o onome o čemu se razgovara iza ovih vrata. Ponovo čujemo nešto što ne mogu da nazovem na bilo koji drugi način osim lažima o sadržini razgovora vezanih za telekomunikacije", kazao je Đurić.

On je naveo da je bilo razgovora i približavanja stavova po pitanju tarife.

"Važno je da lokalni pozivi budu zadržani, ali ništa drugo nije dogovoreno i sve je otvoreno za diskusiju. Vlasnik pozivnog broja može biti samo država, dakle pozivni broj može imati samo Srbija ako Srbija nađe interes da uzme još jedan pozivni broj, ali moraće dobro da se potrude da nas ubede da mi nađemo interes da uzmemo još jedan pozivni broj čiji ćemo mi biti vlasnici i kojim ćemo mi raspolagati", rekao je Đurić.

Nastavak razgovora delegacija Beograda i Prištine o telekomunikacijama zakazan je za ponedeljak, 22. jun u Briselu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel kritikovao prištinsku delegaciju zbog izjava o pregovorima

Izvor: Blic, 17.Jun.2015

Delegacije Beograda i Prištine danas su u Briselu, uz posredovanje EU, nastavile tehnički dijalog u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, ali se ne očekuju izjave učesnika...Najavljenih izjava o rezultatima današnjih razgovora neće biti, jer su, kako Beta nezvanično saznaje u Briselu,...

Nastavak na Blic...

Prištini packe zbog laži o pozivnom broju

Izvor: Večernje novosti, 18.Jun.2015, 11:15

PRIŠTINSKA delegacija u dijalogu sa Beogradom dobila je od Evropske unije "packe" zbog istupa u javnosti Edite Tahiri, povodom kojih je srpska strana uložila protest briselskim posrednicima, čiji je šef evropski komesar Federika Mogerini. Kako "Novosti" nezvanično saznaju u Briselu, EU je kritikovala...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.