EU izuzeta od američkih uvoznih taksi

Izvor: N1 televizija, 22.Mar.2018, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU izuzeta od američkih uvoznih taksi

Evropska unija i više drugih zemalja za sada su izuzete od taksi na uvoz čelika i aluminijuma u SAD, rekao je američki predstavnik za trgovinu Robert Lajthajzer.

"Tu su zemlje NAFTA, i znamo koje su one (Kanada i Meksiko). Tu je Evropa, Australija, Argentina i Brazil. I da ne zaboravim Južnu Koreju s kojom pregovaramo", rekao je Lajthajzer Kongresu, na pitanje o izuzećima.

Američka vlada je u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ponedeljak pokrenula proces zahteva za izuzeće od taksi od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, koje je predsednik SAD Donald Tramp objavio 8. marta. Lajthajzer je naveo da će za sve zemlje koje podnesu zahtev za izuzeće takse biti suspendovane dok se zahtev ne ispita.

Više evropskih zvaničnika, među kojima i komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, prethodnih dana je boravilo u Vašingtonu da bi tražili izuzeće za EU.

Malmstrom je pred Evropskim parlamentom, a pre Lajthajzerovog pojavljivanja pred Kongresom, rekla da očekuje izuzeće za EU ali da još uvek ne može biti sigurna u to.

Odluka SAD da uvedu takse povećala je pretnju trgovinskog rata, budući da je EU zapretila uzvratnim taksama na više američkih proizvoda.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

EU želi trajno oslobođenje od američkih carina

Izvor: EurActiv Srbija, 23.Mar.2018, 14:04

Evropski lideri saopštili su 23. marta da žele da Evropska unija trajno bude oslobodjena američkih carina na čelik i aluminijum. Predsednik SAD saopštio je da će EU i još šest zemalja biti privremeno izuzete od novih uvoznih taksi, ali lideri zemalja EU smatraju da uprkos tome zadržavaju pravo...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.