EU info kutak Niš upoznavao Nišlije sa kulturnim nasleđem

Izvor: JUGpress.com, 02.Jul.2018, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU info kutak Niš upoznavao Nišlije sa kulturnim nasleđem

NIŠ

Šta podrazumeva kulturno nasleđe, ko se bavi njegovom zaštitom i promocijom, i kako doći do etikete “ Evropske godine kulturnog nasleđa”  ali i o tome kako doći do sredstava Evropske unije za mnoge gradske i regionale događaje i manifestacije od značaja za očuvanje kulturne baštine,  razgovaralo se danas u EU info kutku u okviru javne diskusije pod nazivom “ Pričamo o kulturnom nasleđu. U okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Evropske godine kulturnog nasleđa u EU info kutku u Nišu ovo je prva javna diskusija na temu “Pričamo o kulturnom nasleđu“.

Ova , 2018. godina proglašena je evropskom  godinom kulturnog nasleđa. U skladu sa tim niki Evropski info kutak organizovao je veliki broj akcija sa ciljem da promovuše kulturno nasleđe grada.

„ Od februara do danas organizovano je 25 različitih događaja kroz koje smo naše sugrađane vodili kroz različite kulturno istorijske lokalitete. Tamo su , uz stručno vođenje dobijali informacije o istorijatu, delatnosti tih kulturnih institucija …“ kaže Marija Marinković iz EU info kutka Niš  koja je objasnila da su tako Nišlije mogle da čuju predpremijere koncerata, gledaju predpremijere pozorišnih predstava, prošetaju kroz muzej, biblioteku, istorijski  arhiv i druge institucije kulture. Nišlije su mogle da se upoznaju sa im kako izgleda radni dan zaposlenih u unstanovama kulture, saznavali novine o dostignućima u tim institucijama. Posebna pažnja poklonjena je najmlađima za koje su takođe organizovani prigodni programi i različite radionice.

Srbija nije deo Evropske unije , no i pored toga i ona je deo sveopšteg pretstavljanja i promocije kulture i kulturnog nasleđa.

U Ministarstvu kulture u toku je apliciranje za etiketu kulturnog nasleđa koju mogu da dobiju do kraja godine mnogi koji se bave očuvenjem i promocijom kulturnog nasleđa .  Apliciranje počelo je još u aprilu i sve ustanove kulture, pojedinci, nevladina udruženja koji se bave kulturom i kulturnim nasleđem mogu da apliciraju kod Ministarstva kulture i informisanja za dobijanje oznake Evropske godine kulturnog nasleđa. Ova oznaka ne samo što označava instituciju koja se brine o kulturnoj baštini, već će sa njom moći da se konkuriše za finansijsku pomoć Evropske unije, kroz program „Kreativna Evropa“.Svi koji apliciraju za ovaj znak imaju priliku da dobije i finansijsku pomoć od Evropske unije kroz program „Kreativna Evropa gde postoje posebne finansijske linije za projekte kojima se podržava očuvanje kulturnog nasleđa.

„ Dvojaka je simbolika a važno je da naše institucije učestvuju u zajdničkim globalnim akcijama „kaže Asja Drača Muntean, pomoćnica ministra za međunarodnu kulturnu saradnju. Kriterijumi nisu preterano strogi a dobijaju se za manifestacije, programe, događaje koji imaju cilj očuvanje baštine.

„Ne samo konzervacija kao što smo do sada navikli, način na koji građani čuvaju nasleđe, inovativnost,  na koji način nasleđe utiče na savremene tendencije u kulturi i umetnosti , istraživački projekti, izložbe, festivali koji promovišu kulturno nasleđe..“, dodaje Adja Drača Muntean.

Pod sloganom „ Gde prošost susreće buućnost“ počela je godina Evropskog nasleđa. Tokom ove godine širom Evrope biće organizovani mnogobrojni programi, događaji i manifestacije .

Javna diskusija organizovana u EU info kutku u Nišu deo je kampanje koju u Srbiji organizuje Evropska unija , EI info mreža u saradnji sa partnerima. Pored javne diskusije organizovana je i izožba “Putovanje kroz kulturno nasleđe“.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.